Svjetska banka odobrila BiH pomoć od 66 miliona KM

0
513
Svjetska banka će BiH staviti na raspolaganje 750 miliona dolara kroz zajmove

Svjetska banka je danas odobrila finansiranje od 36,2 miliona američkih dolara (oko 66 miliona KM) za Bosnu i Hercegovinu, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju virusa korona.
Ovo finansiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga te zaštiti života i sveukupne egzistencije.
“Svjetska banka je uz narod BiH tokom ove nezapamćene krize. Iako je pandemija još u jeku, uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama”, rekao je Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.
Uz Hitni projekt za Covid-19 za BiH, nadležni organi u zemlji će moći povećati izolacijske kapacitete u bolnicama, dobiti nove krevete za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostaviti nove namjenske laboratorije za testiranje i nabaviti ostalu medicinsku opremu i materijal.
Nadalje, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom će dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade.
Pored toga, Ured Svjetske banke u BiH radi na prilagođavaju postojećih operacija i finansiranja, naročito u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogao vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane pandemijom. To uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim utjecajima tekuće krize.
Svjetska banka saopćila je da će u narednih petnaest mjeseci uložiti do 160 milijardi US dolara u finansiranje podrške zemljama na zaštiti siromašnih i ugroženih, podrške za poslovne subjekte i jačanje ekonomskog oporavka, uključujući i 50 milijardi dolara novih sredstava IDA-e za grantove ili kredite pod izuzetno povoljnim uvjetima.