Algolux odabran za projekat AI-SEE koji vodi Mercedes Benz

Trogodišnji projekat sadrži globalni konzorcij koji radi na autonomiji 4. nivoa za vozila

0
453
Projekt AI-SEE trebao bi osigurti sigurnu vožnju u lošim uvjetima vidljivosti

Algolux, svjetski priznata kompanija za softver za računarski vid (sjedište je u Montrealu, a uredi su u Palo Altu i Münchenu), odabrana je za sudjelovanje u projektu AI-SEE koji vodi Mercedes Benz AG kako bi osigurao sigurnu vožnju u lošim uvjetima vidljivosti.
Nedavno imenovan na listu 2021 CB Insights AI 100 Spisak najinovativnijih svjetskih AI startupa i dobitnik Najizvrsnijih inovacija autonomne tehnologije automobila na 2021 Tech.AD Europe Awards, Algolux će sarađivati sa 20 svjetskih partnera u OEM i dobavljača tokom tri godine kako bi se omogućila autonomija nivoa 4 za vozila na masovnom tržištu.
Namjera mu je izgraditi novi robusni senzorski sistem podržan vizijom vozila poboljšane umjetnom inteligencijom za uvjete slabe vidljivosti.
“Algolux je jedna od rijetkih kompanija na svijetu koja je dobro upućena u duboke neuronske mreže koje su potrebne da bi se odvojio osnovni hardver od naše aplikacije”, izjavio je Dr. Werner Ritter, vođa konzorcija Mercedes Benz AG.
“Algolux je ponosan što je odabran u konzorcij AI-SEE kao dio grupe vodećih svjetskih ADAS i AV stručnih partnera”, rekao je Matthias Schulze, potpredsjednik za Evropu i Aziju u Algoluxu.
Inovacije projekta ne samo da će u velikoj mjeri ojačati evropsku konkurentnost omogućavanjem uvođenja automatizacije nivoa 4 na tržište do 2030. godine, već će uštedjeti vrijeme i troškove razvoja.
Projekt će sufinansirati Nacionalno istraživačko vijeće Kanade, Program za pomoć u industrijskim istraživanjima (NRC IRAP), Austrijska agencija za promociju istraživanja (FFG), Poslovna Finska i njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja BMBF.