Aluminij traži povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje BiH

0
651
Ante Rezić imenovan za v.d. direktora mostarskog Aluminija

Mostarski Aluminij podnio je zahtjev za povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali još nije poznato o kojem iznosu novca se radi.
Iz Aluminija nisu željeli otkriti podatke o tome koliko novca očekuju od povrata PDV-a, te da li će taj novac biti dovoljan da pokrije narednu platu za oko 900 radnika kompanije, obzirom da se kao jedna od opcija o tome iz koji sredstava će radnicima Aluminija biti isplaćena sljedeća plaća, nakon što je tvornica presatala sa radom, spominje i povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).
“Obveznik Aluminij iz Mostara je dana 10.07.2019. podnio PDV prijavu za mjesec juni 2019. godine u kojoj je iskazao poreski kredit. Dan kasnije, dakle 11.07.2019. pomenuti obveznik je podnio izmjenjenu PDV prijavu za mjesec juni 2019. u kojoj je zahtijevao povrat PDV-a”, rečeno je novinskoj agenciji Patria (NAP) u Upravi za indirektno oporezivanje.
Iz Uprave napominju da Zakonska procedura povrata PDV-a kaže da kompanije koje su pretežiti izvoznici i podnesu PDV prijavu u kojoj traže povrat PDV-a, isti moraju dobiti u roku od 30 dana od dana podnošenje PDV prijave u kojoj su zatijevali povrat.
“U konkretnom slučaju pomenuti PDV obveznik će dobiti povrat PDV-a u okviru rokova koji su definisani zakonskim i podzakonskim aktima. Iznos zahtijevanog povrata mogu reći samo u preduzeću Aluminij jer se radi o povjerljivim podacima, koje UIO ne može iznijeti bilo kojoj trećoj strani bez saglasnosti konkretnog obveznika”, navodi se u pisanom odgovoru iz UIO.
Podsjetmo, Aluminij d.d. Mostar prestao je sa radom 10. juna zbog 400 miliona KM duga, od čega blizu 300 miliona KM za električnu energiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here