Polugodišnji rezultati manjih aerodroma u našem regionu

0
1106
Različiti učinci manjih aerodroma u našem regionu

Manji komercijalni aerodromi u državama bivše Jugoslavije zabilježili su mješovite rezultate u prvoj polovini 2019. godine, a ukupno su prihvatili oko 1.174.000 putnika ili za 175.000 putnika više nego godinu ranije.
Hrvatski aerodromi Zadar, Pula i Rijeka imali su koristi od povećanja operacija niskotarifnih avioprevoznika, posebno Ryanaira i easyJet-a, dok je Osijek osjetio učinke Wizz Air-ove suspenzije cjelogodišnje usluge iz Bazela.
Mađarska niskotarifna aviokompanija utjecala je i na loše performanse aerodroma Tuzla tokom prvog tromjesečja nakon što je prekinula nekoliko ruta tokom zimske sezone.
Na performanse aerodroma Niš uticali su i niskobudžetni prevoznici tokom prvih nekoliko mjeseci godine, iako je od maja primjetan rast. Njegovi učinci će se osjetno povećati u narednim mjesecima kada Air Serbia krene sa dvanaest novih ruta, piše portal Ex-Yu Aviation.
Aerodrom Ohrid je ove godine zabilježio rast putnika od preko 60% pokretanjem novih usluga Wizz Air-a i Eurowings-a, uz pomoć čarter letova iz Holandije i Poljske. Procjenjuje se da će 2019. prevesti više od 300.000 putnika. Sve u svemu, aerodrom Ohrid će zabilježiti najveći rast prometa u 2019. godini u svojoj 65-godišnjoj istoriji.
Aerodromi Banja Luka i Mostar nisu objavile svoje performanse u junu. Međutim, tokom januarskog i majskog perioda aerodrom Banja Luka je kao rezultat aktivnosti Ryanaira prihvatio više od 45.000 putnika. Niskobudžetna aviokompanija navela je da će nastojati da preko aerodroma Banja Luka u 2019. preveze više od 135.000 putnika. S druge strane, aerodrom Mostar i dalje nastavlja sa padom prometa putnika i očekivati je da će se taj trend nastaviti i tokom trećeg tromjesečja ove godine.