Amazon nakon 26 godina omogućio i korisnicima iz BiH internet prodaju i kupovinu

0
422
Amazon sada je dostupan i korisnicima iz BiH za internet prodaju i kupovinu

Amazon, američka tehnološka kompanija, nakon 26 godina omogućio je prodaju i kupovinu korisnicima iz Bosne i Hercegovine. Nakon ažuriranja liste, BiH je dodata na ovu najpoznatiju internet trgovinu.
Ovu informaciju je na društvenim mrežama objavila Azra Zaimović, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koja je pojasnila da je Amazon nakon dvije sedmice revidirala svoju listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i naša zemlja. Proširenjem ove liste, prodavači iz sada ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu.
Zaimović je konstatovala da je zanimljiva činjenica da Amazon, kao kompanija koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70 posto, u pandemiji dodaje čak 85 zemalja i na taj način stabilizuje svoj rast.
“Prodavači iz BiH ranije su mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu”, navela je Zaimović, prenosi N1.
Pojasnila je da se prodaja može započeti već sa Amazonovim korisničkim računom ili putem profesionalnog prodajnog računa.
Zaimović je dodala da su za iskorak domaćih poduzetnika na svjetsko online tržište, potrebne instrukcije poreskih tijela u BiH u vezi s poreznim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka.
Amazon je američka kompanija sa sjedištem u Seattleu, država Washington, i jedna je od prvih velikih kompanija koja je pradavala raznovrsnu robu preko Interneta. Osnovao ju je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine.