American Express prvi put u 26 godina zabilježio gubitak

0
1462
Porasli prihodi i dobit American Expressa

Prihodi American Expressa (AmEx) iznosili su u proteklom kvartalu 8,84 milijarde dolara, oko 10 posto više nego godinu ranije, no najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila je o prvom gubitku u 26 godina zbog troškova povezanih s poreznim promjenama.
Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, čisti gubitak AmEx-a u četvrtom lanjskom tromjesečju iznosio je 1,2 milijarde dolara, dok je godinu dana prije kompanija zabilježila dobit od 825 miliona. Taj je gubitak posljedica jednokratnog troška od 2,6 milijardi dolara povezanog s poreznim promjenama u sklopu nedavno prihvaćene porezne reforme u SAD-u.
Bez tog troška, zarada kompanije iznosila bi 1,54 dolara po dionici, više od očekivanja analitičara i više u odnosu na zaradu u istom kvartalu prethodne godine od 0,88 dolara po dionici. To se zahvaljuje rastu prihoda kompanije, posebice od potrošnje stanovništva za blagdanskog razdoblja u SAD-u, najvećem tržištu te kartičarske kuće, prenosi Poslovni.hr.
AmEx je poručio da u ovoj godini očekuje rast prihoda za 7 do 8 posto, kao i dobit po dionici između 6,90 i 7,30 dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara. No, zbog troška povezanog s poreznim promjenama AmEx je poručio i to da u prvoj polovini ove godine neće otkupljivati svoje dionice na tržištu, dok će dividenda ostati na sadašnjem nivou.