Datsun Cross premijerno predstavljen u Džakarti

0
1195
Datsun Cross - novi kompaktni crossover

Datsun je svjetskom premijerom (18. januar) u Džakarti lansirao dugo očekivani Datsun Go Cross kao novi vodeći model u Datsunovoj liniji u Indoneziji.
Ovaj novi kompaktni crossover razlikuje se od prethodnika, Datsun Go Panca i Go+ i zasnovan je na Gorossovom konceptu. Vozilo ima povišeni klirens (200 mm) te dodatne zaštitne panele na eksterijeru. Cross ima pogon samo na prednje točkove.
Datsun Cross je dugačak 3995 mm, širok 1670 mm i visok 1560 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2450 mm. Sagrađen je na V platformi (kao i Go+) i ima čak sedam sjedišta.
Datsun Cross zadržao je neke od konstruktivnih osobina koncepta. Ima oštre farove sa integrisanim LED dnevnim svjetlima, a naglašene su i maglenke sa crnim obrubom. Prednja rešetka ima šesterokutni oblik sa puno hromirane garniture. Bočni profil krase 15-inčne sportske alu-felge i sportske krovne šine. Zadnji profil crossovera dobio je pozadinsko osvjetljenje sa LED-dodacima i ‘mišićni’ odbojnik.
Unutrašnjost Crossa ima izdašan prostor za smještaj putnika. Opremljen je novom kontrolnom pločom i funkcijama poput infotainment sistema sa osjetljivim ekranom na dodir od 6,9 inča, sa Android Auto i Apple CarPlay specifikacijama. Tu je i automatska kontrola klime, senzor zadnjeg parkinga, električni podesivi ORVM, električni podizači prozora… Sigurnosne karakteristike uključuju dvostruke vazdušne jastuke, ABS (anti-lock sistem kočenja) i VDC (dinamička kontrola vozila).
Datsun Cross pokreće 1,2 litarski trocilindrični benzinski motor (koji se koristi i u Go hatchbacku i Go+), a biće dostupan u dvije verzije. Slabija verzija ima 68 KS i 104 Nm (uparen sa ručnim 5-stepenim mjenjačem), dok snažniji motor ima 78 KS i 104 Nm i uparen je sa CVT transmisijom.