Hrvatska: Banke pooštrile kriterije, klijenti puno teže do kredita

0
1139
U odnosu na juni, prosječna julska neto plata je bila niža za 0,2 posto

Da su prošle godine vrijedila ovogodišnja pravila, banke u Hrvatskoj tvrde da gotovo svaki treći klijent koji je zatražio stambeni kredit ne bi mogao zadovoljiti kriterije.
Iz toga proizlazi da bi izmjena Ovršnog zakona, kojom se umjesto dvije trećine od ovrhe moraju zaštititi tri četvrtine plaće, mogla znatno utjecati na ovogodišnje odobravanje stambenih kredita.
Iznosi kredita koje sada mogu dobiti oni s plaćom manjom od prosječne, odnosno ispod šest hiljada kuna, znatno su manji, piše Jutarnji list.
U Erste banci navode i kako to izgleda na konkretnom primjeru.
Ako supružnici s plaćama od oko 6.000 kuna, odnosno s kućnim budžetom od oko 12.000 kuna žele uzeti kredit na rok od 15 godina, maksimalni je iznos koji sada mogu podići oko 500.000 kuna, dok je prije to bilo 900.000 kuna. Mjesečna rata kredita u tom hipotetskom slučaju sada može iznositi najviše 3669 kuna, a prije je mogla dosegnuti i 6605 kuna.
U eurima, pak, to znači da umjesto kredita od 120 hiljada i anuitet od 890 eura sada maksimalni kredit može iznositi 66.670 eura, uz mjesečnu otplatu od 494 eura. Pretpostavka za realizaciju takvih iznosa je da klijenti nemaju drugih kredita ili zaduženja koji opterećuju njihovu kreditnu sposobnost, primjerice putem minusa po tekućem ili zaduženja po kreditnim karticama.