Projekt Farma II: Grantovi za 11 firmi iz oblasti peradarstva

0
1520
U VTK BiH prezentirani dobitnici bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva. Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednik VTK BiH Nemanja Vasić, šef Ekonomskog odjela USAID-a u BiH Andrew Boegel i dobitnici grantova.
Projekat razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II), kojeg finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasada Švedske u BiH, objavio je u aprilu 2017. poziv za dostavljanje zahtjeva (aplikacija) za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti sektora peradarstva u BiH.
USAID/Sweden FARMA II je zaprimila ukupno 82 prijave, od kojih se njih 11 organizacija kvalificiralo za dobijanje sredstava. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 miliona KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od preko 600.000 KM, dok će aplikanti sami uložiti preko milion KM.
Kroz planirane projekte biće zaposleno 37 novih radnika, te će biti pružena direktna podrška za više od 30, a indirektno za više od 100 proizvođača u sektoru peradarstva.
Dodijeljeni grantovi će se koristiti za potporu investicijama u svim fazama lanca vrijednosti od inkubatorskih stanica, preko opremanja, automatizacije i modernizacije farmskih objekata, pa do nabavke laboratorijske opreme i poboljšanja energetske učinkovitosti. Većina grantova istovremeno je usmjerena i na povećanje higijene i kvaliteta krajnjih proizvoda.
Dobitnici grantova su peradarske kompanije Madi doo iz Tešnja, Farmavit doo iz Ljubinja, Kiko doo iz Bijeljine, Brovis dd iz Visokog, Poljovet doo iz Gradačca, Agromix doo iz Doboja, Poljoprivredni proizvođač Grozdanović Zdravko iz Dervente, udruženje Zajednica živinara RS iz Srbca, Bios-S doo iz Srebrenice, Avis DM doo iz Srbca i Andrić Farm doo iz Pelagićeva.
Potpredsjednik VTK BiH Nemanja Vasić istakao je da sektor prehrambene industrije ima poseban značaj za Komoru, te da je peradarstvo u BiH na zavidnom nivou obzirom na podatke prema kojima pokrivenost uvoza izvozom u peradarstvu iznosi 174 posto, a u prošloj godini taj sektor je ostvario rast od osam posto.
Šef Ekonomskog odjela USAID-a u BiH Andrew Boegel rekao je da su oni koji su danas potpisali ugovore o grantovima pokazali ozbiljnu posvećenost svom poslu i da imaju viziju koju znaju ostvariti. Dodao je da je Farma II projekt prepoznao peradarstvo kao sektor sa značajnim potencijalom, a koji bi uskoro mogao biti realizovan i na tržištu EU. Dobitnici grantova izrazili su veliku zahvalnost Projektu i Komori na podršci i razumjevanju, te izrazili nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti.