Američki Fed zadržao ključne kamate nepromijenjene

0
1491
Američka centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentna poena

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američkih Federalnih rezervi (Fed) ostavili su ključne kamate nepromijenjene, što se i očekivalo. No, Fed je signalizirao da je u decembru moguće novo povećanje cijene novca u ovoj godini, unatoč slaboj inflaciji, prenose agencije.
Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a na tržištu se procjenjivalo da zbog niske inflacije Fed vjerojatno više neće u ovoj godini povećavati cijenu novca.
No, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 67 posto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate, dok su prije poruka Feda te šanse iznosile oko 50 posto.
Uz to, Fed je najavio početak smanjenja golemih bilanci od 4.200 milijardi dolara od oktobra, pri čemu će mjesečno smanjivati svoj portfelj državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira za 10 milijardi dolara.
I dok neki analitičari smatraju da je Fed agresivniji nego što se očekivalo, drugi su zadovoljni jer je predsjednica Feda Janet Yellen ponovno poručila da će smanjenje bilanci i ostale odluke ovisiti o ekonomskim pokazateljima.