Američki Senat odobrio podizanje granice duga, izbjegnut bankrot

0
201
SAD: Okončana drama koja je prijetila da izazove finansijsku krizu

Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio je predlog zakona kojim se suspenduje dosadašnja gornja granica državnog duga i uvode ograničenja potrošnje administracije zaključno sa izborima 2024. godine, čime je okončana drama koja je prijetila da izazove svjetsku finansijsku krizu.
Ovaj zakon se sada šalje američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji se oko zakona dogovorio sa predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthijem. Biden će prijedlog potpisati u narednim danima, prije probijanja roka kada bi država faktički bankrotirala.
Za usvajanje je glasalo 63 senatora, dok je 36 člana gornjeg doma bilo protiv. Prijedlog su na svojim leđima iznijeli centristi iz obje glavne stranke, od kojih mnogi nisu bili zadovoljni dijelovima sporazuma, ali su bili ubijeđeni da njihova zabrinutost nije vrijedna rizika od haosa koji bi izazvao bankrot.
Biden se u izjavi nakon usvajanja zahvalio predstavnicima obje strane, a sporazum opisao kao ‘podsjetnik na sve ono što je moguće kada u vidu imamo samo interes države’, prenosi Bloomberg Adria.
Prema kretanjima na tržištu vidi se da investitori računaju da je rizik od bankrota SAD otklonjen i sada se fokusiraju na druge stvari, kao što su sljedeći potezi Federalnih rezervi.