AI tehnologija: Fotoaparat kojem ne trebaju objektivi i senzori

Paragraphica je naziv uređaja koji možda izgleda poput fotoaparata, no umjesto da snima ono što vidi, on šalje potrebne informacije kao prompt, a za vizualizaciju scene kasnije se brine generativna AI

0
243
Paragraphica uređaj trenutno je konceptni, ali se može isprobati i online

Generativna umjetna inteligencija otvara kreativcima mnoge mogućnosti, kakve ranije nismo mogli niti zamisliti. Danski je umjetnik Bjørn Karmann, naime, izradio ‘fotoaparat’ koji ne snima scenu oko sebe, nema čak niti optički objektiv, već mu je za rad potrebna samo informacija o lokaciji na kojoj se nalazi.
Uređaj se naziva Paragraphica, za sada postoji tek u obliku koncepta, ali ga se može isprobati i online, bez da putujete na lokaciju na kojoj želite ‘fotografirati’.
Kako snimati bez objektiva? Jednom kada fotograf ‘okine’ sliku ovim uređajem, on bilježi geolokaciju i šalje je sistemu umjetne inteligencije. Ovaj, pak, dohvaća trenutačne podatke o vremenu, mikrolokaciji, meteorološkim uvjetima i lokacijama koje se mogu naći u blizini. Uzevši te podatke kao prompt, sistem ih šalje generativnom AI ilustratoru, a ovaj – stvara fotografiju koja bi mogla nastati upravo tamo, upravo tada.

Sam prototip ovog ‘fotoaparata’ nastao je tehnikom 3D ispisa

Za dobivanje svih podataka koriste se otvorni API-ji dostupni na Internetu, a uz malo dorade vrlo lako nastaje kvalitetan zadatak, na temelju kojega umjetna inteligencija može stvoriti fotografiju prilagođenu dobu dana, adresi i ostalim zadanim uvjetima.
Sam prototip ovog ‘fotoaparata’ nastao je tehnikom 3D ispisa, a sadrži ekran za prikaz informacija, koje će se naći u promptu, kao i tri potenciometra. Njima se mogu dorađivati detalji fotografije, pa tako prvi od njih određuje širinu kadra (tj. zadaje AI sistemu koliki polumjer oko fotoaparata treba analizirati), drugi mijenja seed vrijednost za difuzijski model izrade fotografije, a pomoću trećega ‘fotograf’ može odrediti koliko će rigidno AI model pratiti prompt ili, s druge strane, koliko će kreativne slobode imati u stvaranju, prenosi Bug.hr.
Crvena ‘ticala’ koja vidimo s prednje strane uređaja imaju tek estetsku svrhu, a inspirirana su ticalima jedne vrste krtice.