Na Labena Ventures prijavilo se 120 projekata, od toga devet iz BiH

Prvi regionalni akcelerator iz područja medicine, biotehnologije, farmacije i zdravstva koji omogućuje pristup investicijama od 100 miliona eura, Labena Ventures, zaključio je proces prijava na projekt

0
283
Labena Ventures Management tim

Labena Ventures zatvorila je prijave za inovativne ideje i projekte iz područja medicine, biotehnologije, prehrambene i farmaceutske industrije uz veliki međunarodni interes. Najveći broj prijavljenih projekatapristigao je iz Poljske, Srbije, Njemačke, Estonije, Sjeverne Makedonije, Latvije, Litve i Bugarske, a čak devet iz Bosne i Hercegovine.
“ Dobili smo 120 prijava iz čak 29 zemalja, većinom iz regija koje akcelerator pokriva, te 15% projekata izvan regijeu kojoj Labena Ventures akcelerator djeluje, što dokazuje da je potreba za ovakvim ekosistemom i podrškom vrlo velika. Također smo jako sretni što je više od 30% prijavljenih startupa, odnosno ideja već prošlo fazu prvog finansiranja, a neke kompanije već bilježe solidan promet. Sve to ukazuje na vrlo visok potencijal prijavitelja i potencijalno dobrih projekata“, ističe Boštjan Čeh, jedan od suosnivača Labena Ventures.
Od pristiglih 120 prijavljenih ideja i projekata posebna komisija Labena Ventures odabrat će do 40 projekata. Od 7. do 9. juna u Ljubljani će se održati Bootcamp radionice s treninzima uz koje će odabrani timovi steći poslovne i prezentacijske vještine te vještine strateškog pozicioniranja projekta na međunarodnom nivou. U pronalaženju investitora pomoći će im i platforma Labena Ventures.
“Odabranim finalistima na raspolaganju će biti prestižni mentorski program s više od 120 certificiranih mentora iz cijelog svijeta iz područja poduzetništva, finansija, biotehnologije, itd . Izabrat ćemo deset najboljih projekata i ideja te im uz akcelerator i mentorstvo omogućiti što kvalitetniji razvoj, poslovni plasman na tržište te prezentaciju investitorima i fondovima“, rekao je Borut Čeh, direktor kompanijeLabena.
Labena Ventures nova je platforma i akcelerator ideja iz područja medicine, biotehnologije, prehrambene i farmaceutske industrije u srednjoj i istočnoj Evropi. U sklopu akceleratora startupi i pojedinci dobivaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona eura.