Beogradski metro biće dug 60 km, investicija 6 milijardi eura

0
840
Kreće izgradnja BG metroa za godinu i po dana: Potpisan ugovor za izradu studije izvodljivosti

U Beogradu je danas potpisan komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa.
Potpisivanjem ugovora realizije se donacija Vlade Francuske i započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom dijelu Evrope, vrijedne šest milijardi eura, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Ona je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem, prisustvovala potpisivanju ugovora za izradu projektno-tehničke domumentacije za projekat izgradnje metroa između grada Beograda, JКP Beogradski metro i kompanije Ežis.
Mihajlovićeva je rekla da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.
Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je izgradnja metroa projekat na koji se čeka pola vijeka.
“Кrajem iduće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije”, rekao je Vesić, prenosi B92.
Ambasador Žan-Luj Falkoni istakao je da je beogradski metro primjer dobre saradnje i snažnih odnosa dvije države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.