Amerikanci žele privatizirati Međunarodnu svemirsku stanicu

0
1316
Nakon isteka predviđenog vremena finansiranja, 2024. godine, SAD planiraju predati ISS u privatne ruke

Privatizacija svemirske tehnologije i općenito industrije letova u svemir i lansiranja satelita sve više uzima maha, a prelaskom iz državnih u privatne ruke čini se da je i napredak vidljiviji. Samo u posljednja dva mjeseca svjedočili smo nekolicini uspješnih lansiranja u izvedbi kompanija SpaceX, Blue Origin i Rocket Lab, a sve je kulminiralo prošlosedmičnim lansiranjem Falcona Heavy.
Sada se iz izvora bliskih NASA-i doznaje da Trumpova administracija ima plan kojim bi se i Međunarodna svemirska stanica ((International Space Station, ISS) predala u privatne ruke. Naime, 2014. godine Obamina je vlada produžila period finansiranja ISS-a do 2024. godine i za to osigurala sredstva u budžetu, a sadašnja vlast SAD-a nema afiniteta nakon tog roka finansirati naučne projekte koji se tamo odvijaju.
Prema dokumentima NASA-e nakon 2024. godine Međunarodna svemirska stanica mogla bi ostati bez finansijske potpore države i bila bi predana u privatne ruke. U svemirskoj agenciji stoga planiraju u narednih sedam godina osnovati niz međunarodnih partnerstava s privatnim kompanijama kako bi osigurali da ljudi i dalje ostanu u orbiti, kažu iz NASA-e.
Političari u kongresu s obje strane političkog spektra protive se ovoj ideji jer je ‘glupo napustiti projekt u koji je uloženo 100 milijardi dolara i koji još može koristiti u budućnosti’. Rezanje troškova podržavaju, a spominje se i mogućnost javno-privatnog partnerstva oko ISS-a, prenosi Bug.hr. Potpuna privatizacija nemoguća je jer i druge zemlje sudjeluju u radu ISS-a i povezanim naučnim projektima.