AMFI: Mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede od korone

0
1218
Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI

U organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) održan je webinar na temu Oktobar – mjesec mikrofinansiranja. U radu webinara učestvovao je veliki broj predstavnika mikrokreditnog sektora u BiH, regulatora, nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.
Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI istaknula je da je digitalizacija jedan od ključnih ciljeva razvoja mikrokreditnog sektora u BiH, ali da naša zemlja zaostaje u ovom segmentu te je upućen poziv nadležnim insititucijama da kreiraju i unaprijede zakonske i podzakonske akte koji utiču na digitalne procese.
“Konkretno, implementacijom elektronskog potpisa i digitalnom identifikacijom finansijski sektor u BiH bi unaprijedio, proširio i pojeftinio svoje usluge“, dodala je Zukić.
Sa webinara je upućen apel državnim organima da u svoje programe uključe ogroman neiskorišteni potencijal mikrokreditnog sektora, koji može biti partner državi u rješavanju jednog od gorućih problema društva kroz samozapošljavanje.
Mali poduzetnici i poljoprivrednici čine okosnicu privrede naše zemlje, a u najvećoj mjeri su klijenti mikrokreditnog sektora.
Na webinaru je istaknuto da je i u ovom teškom periodu pandemije Covid-19, mikrokreditni sektor pokazao visoki nivo odgovornosti i profesionalizma jer su gotovo sve mikrokreditne organizacije klijentima omogućile pristup širokoj paleti kvalitetnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.
Mirzet Ribić, član ekspertnog tima projekta ‘Mikrofinansije u BiH’ kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke govorio je o potrebi zaštite potrošača kao najranjivijoj populacije u BiH, te u cilju što bržeg oporavka privrede pozvao sve učesnike da u okviru svojih nadležnosti poduzmu potrebne mjere u zaštiti istih.
Irfan Nurkanović je ispred ABC TECH Group predstavio digitalnu transformaciju uz video demonstraciju ‘Digital on boarding’ kreditnog procesa, kao i izazovima u primjeni u okviru bh. regulative.
Održani webinari predstavljaju veliko finale niza aktivnosti koje su udruženje AMFI i njene članice proveli tokom oktobra – mjeseca mikrofinansiranja. AMFI i članice mikrokreditnog sektora učestvovale su u ovogodišnjoj online Europe Microfinance Network konferenciji s ciljem fokusiranja na konkretne mjere oporavka mikrokreditnog sektora.
Obilježen je i Evropski dan mikrofinansiranja pod motom ‘Prebroditi oluju’, s ciljem podizanja svijesti o doprinosu mikrofinansiranja u borbi protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti.
Sedmu godinu zaredom u saradnji sa MFC je provedena kampanja Borrow Wisly – Mudro do kredita, koja ima za cilj finansijsko educiranje klijenata. U toku Oktobra – mjeseca mikrofinansiranja uz podršku IFC realizirana je brošura ‘Odgovorno zaduživanje’ sa ciljem povećanje finansijske pismenosti.