Apple predstavio novi iPhone 13, iPad, iPad mini te Apple Watch 7. generacije

0
1270
Cijene iPhonea 13 kreću od 699 dolara za mini te 799 dolara za klasični model, a cijena Pro modela od 999 dolara

Kompanija Apple je na online California streaming događaju predstavila nove uređaje: iPhone 13, iPad, iPad mini te Apple Watch sedme generacije.

Novi iPhone 13

Novi iPhone 13 ima dijagonalan smještaj kamera straga te nešto manji notch sprijeda. Dolazit će u pet novih boja, imat će veću bateriju te dvije veličine: iPhone 13 i iPhone 13 mini. Zaslon će mu biti 28% svjetliji od onoga kod prošle generacije.
Novi procesor A15 Bionic ima brži rad, kamere su poboljšane pa sada ‘hvataju’ više svjetla s većim senzorima i otvorom blende. To bi trebalo omogućiti još bolje noćne fotografije. Snimanje videa iPhoneom će dobiti i tehniku Cinematic mode, koja omogućava dinamičko mijenjanje fokusa za vrijeme snimanja – i to automatski, u ovisnosti o sadržaju koji se snima.
Podrška za 5G bit će proširena na dodatne regije i telekome diljem svijeta. Nove baterije te pametno upravljanje energijom na iPhoneu 13 omogućit će povećanje vremena autonomije – 1,5 sat na miniju i 2,5 sata na iPhoneu 13.
Cijene iPhonea 13 kreću od 699 dolara za mini te 799 dolara za klasični model, kao i kod prošle generacije. No, početna će opcija imati dvostruko više memorije – 128 GB. Uz nju, bit će dostupne varijante od 256 i 512 GB.

iPhone 13 Pro

Vrh ponude za najzahtjevnije korisnike je Pro model novog iPhonea. Veće i bolje kamere glavna su prednost ovog modela u odnosu na obični iPhone 13 i na lanjsku generaciju. Tri kamere su i dalje prisutne na Pro modelima: 3x telefoto kamera, ultraširoka i standardna široka kamera, sve s povećanim senzorima za bolje noćne fotografije. Sada ultraširoka kamera omogućava i snimanje makro fotografija, a sve tri kamere podržavaju pametni noćni način rada za snimanje gotovo u potpunom mraku.

Tri kamere su i dalje prisutne na Pro modelima

iPhone 13 Pro će u četiri boje (nova je nebesko plava), notch je također manji, a ekran unaprijeđen tako da sada podržava frekvenciju osvježavanja do 120 Hz (ProMotion, poznat s iPada Pro).
I u ovom je modelu SoC A15 Bionic. Pro model dolazi u dvije veličine, iste kao i lani – iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Baterije će omogućiti povećanje autonomije od 1,5 sat i 2,5 sata, kod manje i veće verzije.
Kapaciteti prostora za pohranu su povećani, pa će osnovni iPhone 13 Pro i Pro Max dolaziti sa 128 GB, uz verzije od 256, 512 GB i čak 1 TB. Početna cijena Pro modela bit će 999 dolara, a Pro Max kreće od 1.099 dolara, kao i kod verzija 12 Pro.
Novi iPhone u prednarudžbe će na odabranim tržištima krenuti od ovog petka, a u prodaju od 24. septembra.

Apple je osvježio svoju liniju iPada s čipom A13 Bionic

iPad

Ove godine Apple osvježava svoju osnovnu liniju iPada s čipom A13 Bionic, no ostavlja ga u istom obliku kao i do sada – s poznatim rubovima oko zaslona, koji se ne proteže od ruba do ruba. Unaprijeđena je prednja kamera za pozive i videokonferencije, koja sada donosi 12 megapiksela i široko vidno polje od 122°. Zaslon dobiva podršku za TrueTone prikaz boja te Apple Pencil. S njime dolazi iPadOS 15, čije su glavne funkcije predstavljene na WWDC-u. Početna cijena bit će 329 dolara, za varijantu od 64 GB.

iPad mini

Potpuno novi dizajn iPada mini sada uključuje zaslon s manjim obrubom i zaobljenim rubovima. Kućište je ravnih bridova, kao i kod iPada Pro i iPhonea, a uz 8,3-inčnu dijagonalu zaslona TouchID se, zbog uštede na mjestu, preselio na tipku za uključivanje uređaja. Tu je i USB-C priključak, kao i podrška za 5G bežične mreže.
U srcu iPada mini nalazi se novi hardver, značajno napredniji od onoga kod prošle generacije. Ističu se nove i bolje kamere sprijeda i straga, s podrškom za snimanje videa rezolucije do 4K te 12-megapikselnom prednjom kamerom, kao i kod standardnog iPada. Cijena će mu biti 499 dolara za osnovni Wi-Fi model.

Apple Watch Series 7 ima novi dizajn, s nešto većim dijagonalama ekrana

Apple Watch Series 7

Apple je predstavio i Watch sedme generacije. Novi Appleov pametni sat imat će i novi dizajn, s nešto većim dijagonalama ekrana i tanjim obrubima.
Novi watch OS prilagodit će funkcije ekrana, tipkovnicu i početne zaslone novoj generaciji sata. Sam Apple Watch bit će robusniji od dosadašnjih, otporniji na vodu i prašinu te uz čvršće prednje kristalno staklo, prenosi portal Bug.hr. Punit će se 33% brže od serije 6. Zadržane su brojne opcije boja i kombinacija s narukvicama, a materijali od kojeg su izrađeni ostaju aluminij, čelik i titanij. Početna cijena Apple Watcha serije 7 bit će 399 dolara.