ArcelorMittal: Proizvodnja je prekinuta zbog pada potražnje usljed ekonomske krize

0
747
Oglasili se iz ArcelorMittala povodom zatvaranja pogona

Nakon što je Savez samostalnih sindikata BiH jučer reagovao na odluku ArcelorMittal Zenica tražeći da ova kompanija obustavi odluku o prekidu proizvodnje te slanja oko 80% radnika na čekanje, iz ArcelorMittala danas su naveli da je razlog te odluke veliki pad potražnje uzrokovane ekonomskom krizom usljede pandemije koronavirusa.
“Neosporno je da se BiH, zajedno s mnogim evropskim zemljama, suočava s recesijom, a pad ekonomije iznosi najmanje 3,5 posto. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost”, saopćili su iz ArcelorMittala.
Dodali su da su od početka godine do marta radili punim kapacitetom te da su poduzeli mnoge mjere kako bi u toku pandemije zaštitili radnike a time i poslovanje. Ističu da je osim niza dodatnih preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa, oko 500 radnika radilo od kuće ili bilo u pripravnosti, bez smanjenja plaća.
Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja ove godine, naveli su iz ArcelorMittala.
Dodaju da su od početka ove krize obavještavali Sindikat zeničke kompanije o svim poslovnim izazovima i aktivnostima na prevazilaženju istih. U skladu s tim, nedavno su Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25% radnika kompanije, odnosno menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 i 20 posto. Nažalost, iz ArcelorMittala navode da Sindikat nije shvatio ozbiljnost situacije i odbio je taj prijedlog te je Uprava kompanije bila prisiljena uvesti mjeru privremenog prekida rada, kako bi osigurala opstanak preduzeća tokom ove globalne ekonomske krize.