AS Holding: Rast izvoza u prvom polugodištu veći od planiranog za 8%

0
940
AS Holding povećao izvoz: Tržišta Hrvatske, SAD-a, Njemačke i regije Skandinavija bilježe najbolje rezultate

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih proizvoda na inozemna tržište za dodatnih 15%.
Sudeći po rezultatima izvoza u prvih šest mjeseci i ova godina bi trebala biti rekordna za AS Holding, korporaciju koja je jedna od najvećih poslodavaca u BiH.
Treba naglasiti da je rast izvoza u prvom polugodištu 2020. veći od planiranog za 8%.
Ponovno je otvoreno novo-staro tržište Kosova, na koje se kompanija vratila nakon ukidanja carina. Ipak, dobar početak usporio je Covid-19.
Tržišta Hrvatske, SAD-a, Njemačke i regije Skandinavija bilježe najbolje rezultate. Posmatrano po kategorijama u izvozu prednjače kafa, mlinarstvo, jufke, konditoraj, te juhe, sol i začini. Usljed pandemije, pad izvoza bilježe proizvodi koji su isključivo ili većim dijelom okrenuti prema HoReCa sektoru.
Brendovi kompanija Vispak, Klas, Solana, AC Food, AS kao što su Zlatna Džezva, Tuzlanska so, Zlatni puder, Tops, Kent i dalje ostaju izvozni lideri a vjerno ih prate Maza, duboko zamrznuti program Sprinda, te voda Oaza. Svoj prvi prodor na inozemna tržišta ostvaruje i premium konditorski brend Mak Zara.
AS Holding čini dodatne napore i na razne načine podržava i druge bh. firme kako bi ostvarile ili pojačale izvoz, a zdrava konkurencija nas podstiče da radimo još efikasnije.
“Članice AS Holdinga posjeduju ogromne kapacitete, a rast izvoza je pokazatelj da se dobro snalazimo i u najtežim situacijama kao što su poplave 2014. godine, Covid-19, itd. Naglasio bih da smo bili faktor stabilnosti, ne samo u BiH nego i u nekoliko država regije. Učinili smo velike napore da distributeri ne ostanu bez naših proizvoda”, kazao je Vedad Halilović, direktor izvoza u AS Holdingu.
AS Hodling će i dalje nastaviti sa otvaranjem novih tržišta i širenjem na postojećim. U fokusu ostaje Adrija regija, dok regije Centralne Evrope i Sjeverne Amerike dobijaju na dodatnoj pažnji.
U okviru AS Holdinga posluje devet izvoznih firmi, i to sedam u diviziji hrane: AC Food, AS Jelah, Oaza, Klas, Solana Tuzla, Sprind i Vispak, te dvije članice u diviziji tekstila: Napredak Tešanj i Fortitudo Travnik. Divizija hrane trenutno izvozi direktno i indirektno u 33 države svijeta na pet kontinenata.