Sud u Sarajevu odbio priznati Lex Agrokor za područje BiH, Agrokor najavio žalbu Vrhovnom sudu FBiH

0
1135
Agrokor odlazi u istoriju, kompanija s novim imenom počinje s radom 1. aprila

Iz hrvatskog Agrokora su danas potvrdili da su zaprimili rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je odbijen njihov zahtjev da se u Bosni i Hercegovini prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak te kažu da će uložiti žalbu, napomenuvši da ta sudska odluka neće utjecati na njihovo poslovanje u BiH, koje je stabilno i odvija se redovno.
“Agrokor je putem punomoćnika zaprimio rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je odbijen Agrokorov zahtjev da se u BiH prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak otvoren rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu dana 10.04.2017. Sud kao glavni argument odbijanja Agrokorovog zahtjeva za priznanje navodi da bi takvo priznanje bilo suprotno javnom poretku BiH budući da njezin pravni sistem ne poznaje institut izvanredne uprave u trgovačkom društvu”, odgovorili su iz Agrokora na Hinin upit.
Agrokor će, kako navode, uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu na to rješenje u propisanom roku. Dodaju da ta odluka Suda neće utjecati na poslovanje Agrokorovih kompanija u BiH koje je stabilno i odvija se redovno.
Također, navode kako se povratak Mercatora na tržište BiH te dokapitalizacija Konzuma BiH odvijaju prema planu.
I voditelj advokatskog tima Agrokora u BiH Branko Marić potvrdio je za sarajevski Dnevni Avaz da je Kantonalni sud u Sarajevu odbio priznati zakon o izvanrednoj upravi Agrokora za područje BiH. Marić smatra kako se radi o pravnom nonsensu, jer je i sud u Londonu priznao izvanrednu upravu Agrokora.
U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić.
Pojasnio je kako takva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u konačnici dovesti do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.
Po njegovim riječima, sud je praktički omogućio da bh. kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bosanskohercegovačkih kompanija koje su u vlasništvu Agrokora i radna mjesta uposlenika.
Uz Ledo i Sarajevski kiseljak, u BiH djeluje i trgovački lanac Konzum koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika.