ASA Banka zvanično pripaja Vakufsku banku

0
832
Vakufska banka krajem novembra i zvanično postaje ASA Banka

ASA Banka d.d. Sarajevo saopćila je da će 30. novembra ove godine biti izvršena statusna promjena – pripajanje Vakufske banke d.d. Sarajevo, nakon koje Vakufska banka nastavlja poslovati pod nazivom ASA Banka.
U skladu s tom promjenom, navedeno je, obje banke neće raditi od 30. novembra od 12 sati do 4. decembra 2021. godine do 12 sati. ASA Banka sa redovnim radnim vremenom nastavlja u subotu 4. decembra u periodu od 12 do 16 sati.
Podsjetimo, ASA Finance d.d. Sarajevo, finansijska dizivizija ASA grupacije, posjeduje oko 73 posto dionica Vakufske banke, nakon što je od kompanije Badeco Adria kupila većinski paket dionica za 17,2 miliona KM.
Ostali manjinski vlasnici su: Mahmal Investment Co. Limited sa oko 7,30 posto dionica, Hifa Oil d.o.o. Tešanj sa 3,52 posto, Mehmed Jahić sa 3,06 posto, itd.
U skladu sa statusnom promjenom pripajanja ASA Banci, Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) je 24. novembra donijela rješenje da se od 1. decembra 2021. godine ukida dozvola Vakufskoj banci za dalje obavljanje bankarskih poslova.
U rješenju FBA se dodaje da se sva prava i obaveze Vakufske banke prenose na ASA Banku, kao pravnog sljednika Vakufske banke nakon statusne promjene pripajanja i brisanja Vakufske banke u registru nadležnog suda.