Globalni dug dostigao 300 biliona dolara, dug Japana čak 235 posto BDP-a

0
587
Ukupni prihodi namijenjeni institucijama BiH u prvom kvartalu iznosili oko 278 miliona KM

Ukupni globalni dug iznosi oko 300 biliona dolara, a ova ogromna suma predstavlja 353 procenta globalnog BDP-a, prema podacima za drugi kvartal tekuće godine. Ipak, to je poboljšanje u odnosu na prvi kvartal, kada je globalni dug bio 362 posto BDP-a. To bi značilo da je svaki stanovnik planete u prosjeku dužan 37.500 dolara.
Ukupni nivo duga, koji uključuje državni, dug domaćinstava i korporativne i bankarske dugove porastao je za 4.800 milijardi dolara do kraja juna. Veći dio tog zaduženja predstavlja državni, ili nacionalni dug. To je neto akumulacija budžetskog deficita vlade, odnosno ukupan iznos koji vlada duguje povjeriocima.
Kada je riječ o zemljama sa najvećim dugom u odnosu na njihov BDP, na prvom mjestu je Japan sa čak 235 posto duga. Japan duguje više od 13.000 milijardi dolara, prema podacima MMF-a. Iako SAD imaju skoro 29.000 milijardi dolara nacionalnog duga to je nešto manje od 134 posto BDP-a zemlje, pa je samim tim njihov dug održiviji.
Grčki dug od 379 milijardi dolara izgleda gotovo beznačajno prema američkom, ali predstavlja više od 210 procenata BDP-a. Sljedeća država Evropske unije sa najvećim nacionalnim dugom u odnosu na bruto društveni dohodak je Italija koja duguje više od 3.000 milijardi dolara, što je skoro 135 posto BDP-a zemlje.
Prema podacima prije pandemije, Francuska je dugovala 2.900 milijardi dolara, a u međuvremenu se taj iznos povećao. Dug Francuske predstavlja više od 98 posto BDP-a. Njemačka duguje više od 4.300 milijardi dolara, a to predstavlja oko 72,5 posto BDP najveće ekonomije Evrope. Prema stručnim prognozama nivo duga Njemačke prema BDP-u biće manji od 70 posto iduće godine.
Druga ekonomija svijeta – Kina, imala je uoči pandemije nacionalni dug nešto manji od 9.000 milijardi dolara, što je 54,4 BDP-a. Međutim, trend rasta kineskog duga u odnosu na BDP je nepovoljan, budući da je 2014. godine bio oko 41,5 posto.
Rusija ima oko 216 milijardi dolara nacionalnog duga, ili manje od 19,5 posto BDP-a. Rusija je deveta na listi najmanje zaduženih zemalja svijeta. Prema podacima iz prošle godine, Velika Britanija duguje oko 3.000 milijardi dolara, što je više od 85 posto BDP-a zemlje. Imajući u vidu Brexit i pandemiju, treba očekivati da je britanski dug u međuvremenu porastao.
Srbija duguje više od 27 milijardi dolara, što u poređenju sa prethodno navedenim sumama relativno malo, ali je nacionalni dug Srbije skoro 59 posto BDP-a, piše Biznis.rs.
Prema ocjeni portala VisualCapitalist, u državama čiji dug premašuje 50 posto BDP-a smatra se da je zaduživanje ustaljena praksa.
Hrvatska, koja je članica EU imala je više od 47,5 milijardi dolara duga ili 73,2 posto BDP-a. Dug Slovenije, takođe članice EU, bio je 38,68 milijardi dolara prije početka pandemije, a to predstavlja više od 66 posto BDP-a. Nacionalni dug Bosne i Hercegovine mjerio se prošle godine sa 7,28 milijardi dolara ili 36,72 posto BDP-a.
Nakon što joj je prošle nedjelje odobrena treća tranša kredita od MMF u iznosu 700 miliona dolara, Ukrajina je po obimu akumuliranog duga prema MMF-u izbila na treće mjesto u svijetu, a ispred nje su Argentina i Egipat.
Stručnjaci nisu sasvim saglasni u procjeni rizika od prekomjernog zaduživanja. Neki vjeruju da to neminovno mora dovesti do povećanja kamata i troškova zaduživanja, što umanjuje ekonomski rast i ulaganja u javni sektor.
Međutim, ovogodišnji izvještaj RBC Wealth Management navodi da su troškovi servisiranja američkog duga smanjeni 2020. godine zahvaljujući niskim kamatama. Pitanje je samo koliko dugo će niske, takozvane nulte kamatne stope, ostati održive, prije svega zbog inflacije.