Atlantic Grupa prodala brend Bebi Nelt Grupi

0
702
Nelt Grupa preuzima brend Bebi od Atlantic Grupe

Atlantic Grupa i beogradska Nelt Grupa potpisale su ugovor o kupoprodaji brenda dječje prehrane Bebi, objavili su danas iz Atlantic Grupe, ne navodeći vrijednost transakcije.
S obzirom da Nelt Grupa raspolaže kapacitetima i ekspertizom u proizvodnji dječje hrane, postojeća proizvodna lokacija za brend Bebi locirana u slovenskoj Mirni nije dio kupoprodajnog ugovora, navodi se.
Tvornica i zaposlenici u Mirni ostaju u sistemu Atlantic Grupe te će se nakon dezinvestiranja osnovnog brenda i prelaznog perioda u kojem će se Bebi asortiman i dalje proizvoditi u ovom pogonu, pronaći adekvatan angažman proizvodnih kapaciteta i stručnih kompetencija na ovoj proizvodnoj lokaciji, na primjerenom alternativnom asortimanu, saopćeno je, prenosi Hina.
Prodaja brenda Bebi nastavak je procesa dezinvestiranja manjih i non-core djelatnosti u skladu s korporativnom strategijom Atlantic Grupe. Proces je, kako navode, započet prije 2,5 godine izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, a nastavljen je prodajom segmenta kozmetike, dodataka prehrani i distribucije vode u galonima.
Kompanija istovremeno usmjerava snažan fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta (hrana i piće te medicinsko poslovanje) i temelj transformacije za budućnost, a to uključuje i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal (Argeta, Donat Mg) te razvoj distribucije kao važne poluge rasta poslovanja, kao i spajanja i preuzimanja.
Nelt Grupa ima 4.000 zaposlenika na 11 tržišta u Evropi i Africi. Akvizicijom brenda Bebi, s dugom tradicijom i etabliranim pozicijama na ruskom tržištu, kompanija potvrđuje strateško opredjeljenje ka daljnjem razvoju i međunarodnom širenju poslovanja, saopćeno je.
Brend Bebi je u Rusiji simbol za evropsku kvalitetu i porijeklo u segmentu cerealija za djecu, a u 2019. godini ostvario je 11 miliona eura prihoda od prodaje.