Audi predstavio koncept električnog e-trona GT

0
1220
Audi predstavio koncept električnog sportskog coupéa zasnovanog na podvozju Porscheovog Taycana

Audi je na sajmu automobila LA Auto Show otkrio kako bi trebao izgledati prvi električni sportski coupé iz Ingolstadta. Koncept nazvan e-tron GT za sada je samo koncept, no u Audiju najavljuju kako će u serijsku proizvodnju krenuti 2020. godine, nakon što krene proizvodnja prvih dvaju e-tron modela, SUV-a i Sportbacka.
GT je izrađen na podvozju Porscheovog Taycana. Nudi atraktivan sportski izgled, ali i četvera vrata i pogon na četiri točka s torque vectoringom, koji iz elektromotora dobiva čak 590 KS i ubrzava do 100 km/h za 3,5 sekunde te do 200 km/h za 12 sekundi. Najveća brzina deklarirana je na 240 km/h.
Baterija kapaciteta 90 kWh trebala bi omogućiti autonomiju od preko 400 kilometara. Punjenje će se obavljati brzim punjačima napona i do 800 V, pa čak i beskontaktno, indukcijski. Brzi punjač trebao bi baterije e-trona GT napuniti do 80% kapaciteta za samo 20-ak minuta, piše Bug.hr.
Inovacije na ovom modelu ne prestaju s izgledom i pogonskim sistemom. Cijelo vozilo izrađeno je od kombinacije više materijala kako bi se osigurala što manja masa. Automobil je tako sastavljen od dijelova izrađenih od ugljikovih vlakana, aluminija i čelika, a težište ovog sportskog gotovo pet metara (4,96 m) dugačkog automobila postavljeno je nisko zbog što boljih voznih karakteristika. Tome pomažu i baterije smještene u podu i ispod sjedala. Dimenzije guma su 285/30/22.
Prođe li sve kako su u Audiju zamislili, e-tron GT prvim će kupcima stići početkom 2021. godine.