Mercedes će do 2030. prestati proizvoditi karavane

0
477
Mercedes će se umjesto karavanskih modela više fokusirati na sve traženije električne crossovere (Foto: Mercedes)

Njemački portal Automobilwoche piše kako je iz pouzdanih izvora saznao da je u Daimler grupaciji odlučeno da će iz proizvodnje biti izbačeni T (turizam & transport) modeli, tj. karavani pod oznakom Mercedesa. Oni su nekada bili vrlo popularni, no danas kupci sve više traže SUV-ove, modele između limuzina i terenaca.
Ukidanje karavanskih izvedbi do 2030. godine i veći fokus na SUV-ove ima smisla i kad je riječ o elektrifikaciji jer povišeno podvozje nudi više prostora za smještaj baterija (u podu vozila) pa dizajnerima to omogućava veću slobodu u kreiranju karoserije i unutrašnjosti.
Uostalom, najavu mogućnosti izbacivanje karavanske izvedbe iz asortimana pomenuo je još prošle jeseni operativni direktor Mercedesa Markus Schäfer, a sada je ta činjenica navodno i službeno prihvaćena.
Mercedes bi, prema ovoj odluci, do kraja ove decenije iz soje ponude izbacio sve karavane, počevši s modelom CLA Shooting Brake, koji će zadnju verziju dobiti 2025. godine. E klasa, koju do 2030. očekuje redizajn, u novoj gami neće nuditi karavansku izvedbu, a za sada nije poznato do kada će se lanjski model karavana C klase nalaziti u ponudi.