WCR izvještaj: Švicarska i skandinavske zemlje nude najviše koristi za građane

U izvještaju se navodi da je državljanstvo putem ulaganja (CBI) također efikasan alat za najbogatije u svijetu, a postalo je trend koji se pogoršao tokom pandemije

0
522
Švicarska postigla najviši rezultat, zatim Danska, te Finska, Norveška i Švedska

CS Global Partners, vodeća svjetska vladina savjetodavna i marketinška firma, objavila je svoj dugo očekivani WCR izvještaj.
WCR prikazuje Indeks svjetskog građanstva (WCI), prepoznatljiv alat koji upoređuje svjetsko državljanstvo iz perspektive globalnog građanina. Metodologija indeksa procjenjuje 187 jurisdikcija kroz pet ključnih motivatora koji definiraju građanstvo za globalnog građanina: sigurnosti, kvaliteta života, ekonomske mogućnosti, globalne mobilnosti i finansijske slobode.
Podržan istraživanjem iz vodećih banaka podataka, intervjuima i anketom koju je sprovelo preko 500 bogatih investitora, WCR gleda dalje od snage pasoša i naglašava ključne faktore koji igraju ulogu u odabiru pravog drugog državljanstva.
Micha Emmett, izvršni direktor CS Global Partners, rekao je da se WCR izdvaja od drugih izvještaja u industriji jer ‘ispituje koje zemlje nude najviše koristi za građane, posebno u svijetu nakon Covida-19 gdje su oni koji imaju sredstva u stalnoj potrazi za većim mogućnostima i boljom zaštitom’.
Rezultati pokazuju da je Švicarska postigla najviši rezultat sa 88,1, zatim Danska (88,0) koja je na drugom mjestu, te Finska, Norveška i Švedska na trećem mjestu (86,9).
Primjetno je da se globalne supersile poput Sjedinjenih Država nisu rangirale u prvih deset, što simbolizira značajnu promjenu u onome što ovi ekonomski divovi mogu opipljivo ponuditi globalnoj eliti.
Komparativno, Azija se pojavila kao središte ekonomskog prosperiteta zbog svojih poslovnih prednosti, posebno Japan, koji je zauzeo šesto mjesto i Singapur, koji je na sedmom mjestu.
Osim analize učinka zemalja, WCR razmatra načine na koje HNWI štite i povećavaju svoje bogatstvo. Ovo uključuje implementaciju efikasnog finansijskog plana koji uzima u obzir poreze na nasljedstvo i bogatstvo te ulaganje u nova vrijedna sredstva poput kriptovaluta.
U izvještaju se navodi da je državljanstvo putem ulaganja (CBI) također efikasan alat za najbogatije u svijetu, a postalo je trend koji se pogoršao tokom pandemije. CBI nudi alternativno i vremenski efikasno rješenje za one koji nisu vezani za brak, porijeklo ili naturalizaciju za druge zemlje. To na kraju omogućava kandidatima da dobiju drugo državljanstvo, često u roku od tri do četiri mjeseca, bez ikakvih prijašnjih veza sa nacijom, sve dok mogu proći višeslojnu proceduru provjere.
Iako predviđanje budućnosti nije izvjesno, praćenje globalnih trendova omogućilo je mnogim HNWI-ima i globalnim građanima da identifikuju prilike na mjestima koja možda ranije nisu razmatrali.
WCR ima za cilj da ove trendove iznese na vidjelo i učini proces drugog državljanstva jednostavnijim prikupljanjem relevantnih podataka koji se najviše tiču imućnih pojedinaca i njihovih porodica.