ECB: Pad dobiti malih i srednjih preduzeća u eurozoni zbog rastućih troškova rada

Nedostatak dostupne kvalificirane radne snage i poteškoće u pronalaženju kupaca ostaju dominantne brige za mala i srednja preduzeća eurozone

0
2041
Evropska centralna banka prema očekivanju podigla kamatne stope za 25 baznih poena

U periodu od aprila do septembra 2019. godine neto postotak prometa malih i srednjih preduzeća u eurozoni iznosio je 20%, što je pad od 21% u odnosu na prethodni period, navodi se u izvještaju Evropske centralne banke (ECB) o rezultatima Ankete o pristupu finansijama preduzeća u eurozoni od aprila do septembra 2019. godine
U izvještaju se navodi da su po prvi put od sredine 2016. mala i srednja preduzeća (MSP) u eurozoni prijavila smanjenje neto dobiti od -1%, zbog rastućih troškova rada (50%, u odnosu na 52%).
Nedostatak kvalificirane radne snage i dalje je glavni problem za MSP u eurozoni (28%, u odnosu na 25%), praćen poteškoćama u pronalaženju kupaca (22%, što je pad od 23%). Pristup finansijama i dalje je najmanje važan problem (7%, što je pad od 8%).
Mala i srednja preduzeća su nastavila da pokazuju poboljšanu dostupnost bankarskih kredita (10%, u odnosu na 9%), s najvišim postotkom u Grčkoj i Portugalu (13%). To su pripisali spremnosti banaka da daju kredite (14%, što je pad od 16%).
Međutim, u ovom istraživanju MSP-a eurozone je opću ekonomsku perspektivu doživljavalo kao prepreku raspoloživosti vanjskih finansija (-13% manje od -9%). Ova je procjena bila široko zasnovana u svim zemljama, ali je najistaknutija u Španiji(-26%, što je pad od -8%), Finskoj (-24%, manje od -7%) i Italiji (-16%, u odnosu na -17%).
Kada je riječ o cjenovnim uvjetima i uvjetima finansiranja banaka, mala i srednja poduzeća u eurozoni izvijestila su o neto padu kamatnih stopa na bankarske kredite (-9% neto, u odnosu na 4% u prethodnom krugu). Istovremeno, 29% (što je pad od 30%) malih i srednjih preduzeća u eurozoni i dalje je signaliziralo povećanje troškova drugih troškova finansiranja, poput naknada, naknada i provizija.
Anketa o pristupu finansijama preduzeća razvijena je kako bi pružila dokaze o promjenama u finansijskoj situaciji preduzeća i dokumentirala trendove potrebe i dostupnosti eksternog finansiranja. Rezultati se odnose na period april-septembar 2019. Ovaj krug istraživanja proveden je između 16. septembra i 25. oktobra 2019. Ukupna veličina uzorka eurozone bila je 11.204 preduzeća, od kojih je 10.241 (91%) imalo manje od 250 zaposlenih.