ECB ispituje izloženost većih banaka Credit Suisseu

0
259
Supervizori ECB-a istražuju finansijske veze između Credit Suissea i banaka eurozone

Evropska centralna banka (ECB) ispituje izloženost većih sistemskih važnih banaka u eurozoni nakon uočenih problema u švicarskom Credit Suisseu, saznaje Reuters iz izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a.
Jedan od izvora kazao je pritom da su problemi Credit Suissea, po njihovom mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode.
Wall Street Journal prvi je u srijedu izvijestio da supervizori ECB-a istražuju finansijske veze između Credit Suissea i banaka eurozone, pozivajući se na upućene izvore.
Dionice Credit Suissea pale su u srijedu za 20 posto nakon što je njen najveći dioničar objavio da joj više ne može pružati podršku, što je natjeralo izvršnog direktora da ponovo istakne finansijsku snagu banke.
U utorak je švicarska banka izvijestila da je utvrdila ‘značajnu slabost’ u finansijskim izvještajima u 2021. i 2022. godini. U poslovnom izvještaju za 2022. godinu Credit Suisse navodi da interna kontrola finansijskog izvještavanja do 31. decembra 2022. i 2021. nije bila efikasna, kao ni kontrola i postupci objave.
Utvrđene ‘slabosti’ su rezultirale korekcijama konsolidoanih izvještaja za tri godine zaključno s 31. decembra 2021.
Banka je prošle nedjelje odložila objavljivanje izvještaja za 2022. nakon poziva američke Komisije za hratije od vrijednosti i trgovinu (SEC) o tehničkoj procjeni korigovanih podataka o konsolidoavnim novčanom toku u godinama koje su završile krajem 2020. i 2019. i o kontroli.
Lani je banka prema najnovijim podacima zabilježila znatno veći odliv gotovinskih depozita i neto odliv imovine. Odliv je u međuvremenu ublažen, ali trend se nije promijenio do datuma objave najnovijeg izvještaja pa je banka djelimično aktivirala mehanizme za zaštitu likvidnosti, navodi se u najnovijem izvještaju.
Credit Suisse je najavio da će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka (53,68 milijardi dolara) od Švicarske narodne banke u okviru pokrivenog zajma i kratkoročne likvidnosti.
Najnoviji koraci će ‘podržati temeljne poslove i klijente Credit Suisse dok Credit Suisse preduzima potrebne korake za stvaranje jednostavnije i fokusiranije banke izgrađene oko potreba klijenata’, navodi kompanija u objavi, prenosi SEEbiz.
Osim toga, banka nudi gotovinsku ponudu u vezi s deset nadređenih dužničkih hartija pd vrijednosti denominovanih u američkim dolarima za ukupnu naknadu do 2,5 milijarde dolara – kao i zasebnu ponudu za četiri nadređene dužničke hartije od vrijednosti denominovane u eurima do ukupno 500 miliona eura.