Australija dobila najveću bateriju na svijetu

0
1379
Elon Musk izvršio je obećanje dano Australcima – baterijski sistem snage 100 megavata instaliran je u manje od 100 dana

U martu ove godine Elon Musk je, potaknut problemima u energetskoj opskrbi Južne Australije, ali i jednom zafrkancijom na Twitteru – obećao gotovo nemoguće. Napisao je tada da će Tesla u najviše 100 dana od potpisivanja ugovora u Australiji instalirati i pustiti u pogon najveći baterijski sistem na svijetu, piše Bug.hr.
U slučaju da ne uspiju, Musk je prihvatio okladu da će kompanija u cijelosti snositi trošak projekta, tj. da će ga Australci dobiti besplatno. Vrijednost projekta snage 100 MW i kapaciteta 129 MWh procijenjena je na oko 50 miliona američkih dolara.
Slijedom ovoga, 29. septembra potpisan je ugovor o izgradnje baterijskog sistema, a Teslina ekipa prionula je na posao i – upravo ga završila. Od početka radova prošlo je tek nešto više od 50 dana, a sada slijede testiranja od strane australskih regulatora i vlade, kako bi se sistem pustio u pogon 1. decembra.
Ovaj Powerpack sistem trebao bi stabilizirati električnu mrežu Južne Australije i moći opskrbiti oko 30 hiljada kućanstava – otprilike onoliko koliko ih je u posljednjem velikom ispadanju mreže u septembru prošle godine ostalo bez struje.