Australski ANCAP će od iduće godine testirati vozila pod vodom

Od proizvođača će se tražiti dokazi da će vrata automobila i električni prozori raditi nakon što budu pod vodom 10 minuta

0
316
Automobili će na testovima morati dokazati sigurnost i pod vodom

Australijski ANCAP, organizacija za procjenu sigurnosti automobila crash testovima i testovima aktivnosigurnosne opreme (poput Euro NCAP-a u Evropi), će od januara 2023. uključiti testiranje vozila pod vodom kao dio svog novog sistema ocjenjivanja automobila s fokusom na spašavanje putnika zarobljenih u automobilima.
To će, bez sumnje, otežati dobivanje najviše ocjene sigurnosti vozila sa pet zvjezdica. Novi kriteriji potopljenja vozila će biti uvedeni kao proširenje postojećih ANCAP protokola spašavanja koji procijenjuju pristupačnost vozila nakon pada, piše australski portal CarExpert.
Od proizvođača vozila će se tražiti dokazi koji pokazuju da se, do 10 minuta pod vodom, vrata mogu otvoriti bez napajanja baterije i da električni prozori i dalje mogu raditi, tako da putnici mogu izaći iz vozila.
Ukoliko ne postoji dokaz da bočni prozori i dalje rade pod vodom, proizvođači automobila moraju putnicima osigurati izlaz pomoću olakšanog razbijanja bočnih prozora, a ova informacija mora biti naznačena u priručniku za vlasnika. U protivnom, nova vozila proizvedena od 2023. neće ispunjavati uvjete za maksimalnu ocjenu sigurnosti ANCAP-a.
Osim ovih novih testova potopljenja vozila, ANCAP će uvesti i novi aspekt koji procijenjuje sisteme detekcije prisutnosti djece. Ovi sistemi su obavezni da prate zadnja sjedišta i vrata i da o njima obavještava vozača ili hitne službe ako je dijete nenamjerno ostavljeno u zaključanom automobilu.
ANCAP navodi da ova upozorenja mogu uključivati vizualna ili zvučna upozorenja kroz infotainment sistem, zvuka sirene, upozorenjem preko aplikacije na telefonu vozača, ili poziva eCall hitnim službama.