Cyber napadi na bankovne sisteme gotovo udvostručeni

0
313
Broj online prevara je alarmantno uvećan u ovim danima pa stručnjaci preporučuju oprez

Nedavna analiza kompanije Seon za borbu protiv prevara i kibernetičke sigurnosti pokazala je da su se kibernetički napadi gotovo udvostručili od prošle godine.
S novim načinima pristupa i razmjene novca putem interneta, opasnost od prevare za sve
banke, organizacije i pojedince nikada nije bila veća. Uz to, promjene u percepciji i navikama potrošača, kao i samih organizacija, potiču prelazak na usluge internet bankarstva. Sve to, međutim, izaziva zabrinutost u pogledu internetskih i mobilnih prevara.
Najčešći prijavljeni cyber napadi bili su ransomware, phishing i malware prenosi DigitalTrends.
Ransomware se odnosi na softver koji vam prijeti gubitkom podataka ili dijeljenjem ličnih podataka ako ne platite traženi iznos. Phishing često stiže u obliku e-pošte ili poruke na društvenim mrežama od nekoga ko se pretvara da je netko drugi kako bi prikupio osobne podatke. Malware s druge strane napada direktno kako bi dobio neovlašteni pristup vašim podacima i računarskim resursima.
Kao dio svojih napora da pomogne u ublažavanju učinaka online prevare, izvještaj SEON-a završava s nekoliko relevantnih primjera najbolje prakse prevencije koje bi pojedinci i firme trebali slijediti. To je: redovno ažurirajte svoj operativni sistem, aplikacije i posebno web preglednik dok se sigurnost prijave u aplikacije može poboljšati odabirom jačih lozinki i omogućavanjem dvofaktorske autentifikacije.