Boom Supersonic otkrio redizajn nadzvučnog putničkog aviona Overture

0
438
Overture će letjeti na pogon 100% održivog avi-goriva, u proizvodnju bi trebao ući 2024. godine

Američka kompanija Boom Supersonic predstavila je redizajn aviona koji bi trebao vratiti nadzvučnu komercijalnu avijaciju na tržište te objavila nekoliko novih strateških suradnji.
Boom Supersonic već godinama razvija novi najbrži putnički avion na svijetu, Overture. To bi trebao biti avion kapaciteta 65-80 putnika, s mogućnošću nadzvučnog leta, brzinama do 1,7 Macha te pogonjen održivim avionskim gorivom. Nakon, kako kažu, 26 miliona procesorskih sati utrošenih za računalne simulacije, pet testova u zračnom tunelu te 51 iteracije dizajna, ovih dana je otkriven novi dizajn trupa ovog aviona, kakav bi trebao završiti u proizvodnji.

Overture će koristiti naprednu tehnologiju za smanjivanje buke i pri subsoničnim letovima

Overture je otkriven na događaju Farnborough International Airshow, a neki od za sada poznatih detalja uključuju četiri motora postavljena pod krilima, izrađena tako da smanjuju buku ali i slijede najstrože sigurnosne standarde, piše Bug.hr. Nadalje, ovaj će avion koristiti naprednu aktivnu tehnologiju za smanjivanje buke i pri subsoničnim letovima, pa će putovanje njime biti ugodno iskustvo za sve putnike, ali i za one na tlu.
Novi oblik trupa, širi sprijeda te uži straga, ima cilj smanjiti otpor zraka i povećati efikasnost u potrošnji goriva, a s jednakim ciljevima na umu dizajnirana su i nova krila. Glavnina aviona bit će izrađena od ugljičnih vlakana i kompozitnih materijala, koji se mogu oblikovati u zahtjevne krivulje dobivene simulacijama i testiranjima. Od samog početka razvoja pa do leta Overture će biti neto ugljični neutralan proizvod, a letjet će na pogon 100% održivog avionskog goriva. U proizvodnju bi trebao ući 2024. godine.