Autoceste FBiH: Tražit će se novi izvođač radova za tunel Hranjen

0
328
Planirana sredstva za nastavak radova na tunelu Hranjen

Povodom jučerašnjeg saopćenja da se zbog nedostatka novca ne mogu nastaviti radovi na probijanju tunela Hranjen (koji bi trebalo da značajno skrati putovanje od Sarajeva prema Goraždu), danas su se iz JP Autoceste Federacije BiH ponovo oglasili saopćenjem navodeći da će za završetak izgradnje tunela Hranjen struka biti ta koja će dati rješenja koja će interese zajednice imati na umu.
“Rješenja neće uzimati u obzir politikanstva koja nisu usmjerena ka cilju a to je završetak projekta. To je interes šire zajednice koji prevazilazi uskostranačke borbe”, saopćeno je iz Autocesta FBiH.
Kada je u pitanju trenutno stanje, iz Autocesta FBiH navode da je evidentno kašnjenje i nedostatak sredstava, jer za preostalih 7,5 mjeseci koliko je ostalo ugovornog roka nije moguće realizirati preostalih oko 70% radova fizičkog obima, niti je to moguće finansirati preostalim novčanim iznosom od 2,13 miliona KM.
Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i u skladu sa važećom regulativom, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje.
“Novo rukovodstvo JP Autoceste FBiH je zbog profesionalne i moralne obaveze uradilo cjelovitu analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta”, saopćeno je iz ovog javnog preduzeća.