Bandić: Regionalna saradnja pozitivno utječe na tržišta rada

0
1324
Mustafić i Bandić u Podgorici razgovarali o unapređenju tržišta rada Crne Gore i BiH

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić danas su u Podgorici razgovarali o saradnji ove dvije institucije te razmjenu iskustava u projektima gdje međusobno participiraju obje institucije.
Bandić j istakao da ove dvije institucije blisko sarađuju na zajedničkim aktivnosti u regionalnim tijelima, kao što je Centar javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope, na implementaciji projekata Vijeća za regionalnu saradnju, te da su aktivne članice i Svjetske asocijacije javnih službi za zapošljavanje.
“Cilj je unapređenje stanja na tržištima rada, kako naših država, tako i regiona, te ovaj sastanak treba posmatrati u tom kontekstu,jer upravo kroz aktivno učešće u regionalnim i globalnim inicijativama možemo pozitivno utjecati na kretanja na domaćem tržištu rada“, rekao je Bandić.
On je podsjetio da su sa Crnom Gorom pokrenute procedure zaključivanja sporazuma o zapošljavanju i socijalnom osiguranju, da su u pregovorima za zaključivanje oba sporazuma sudjelovali eksperti obje institucije, te da je namjera da se procedura zapošljavanja stavi u formalno-pravne okvire u skladu sa međunarodnim pravom i standardima, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Na sastanku je razgovarano i o sezonskom zapošljavanju u Crnoj Gori. Činjenica je da Crna Gora i dalje ima potrebu za sezonskim radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva, a radnici iz Bosne i Hercegovine već tradicionalno tu vrstu poslova pronalaze u Crnoj Gori.
“Podaci kojima raspolažem govore da se po broju zaposlenih na ovim poslovima radnici iz BiH nalaze na drugom mjestu. Važno je reći da ne postoje ozbiljniji problemi u toj oblasti, ali mislim da bi razmjena podataka o zaposlenim radnicima bila od obostrane koristi za obje institucije u cilju planiranja i dodatnog unapređenja načina rada“, rekao je Bandić.