Batagon International: Izloženi smo pritiscima, moguć i odlazak sa tržišta RS

0
3116
Predstavnici Batagona neprijatno iznenađeni tretmanom investitora u Republici Srpskoj

Predstavnici Batagona su neprijatno iznenađeni tretmanom investitora u Republici Srpskoj, kompanije Batagon International AG iz Švajcarske, i njeni predstavnici su već danima izloženi senzacionalističkim medijskim natpisima i neosnovanim optužbama upućenim od strane pojedinih grupa i političkih opcija u Republici Srpskoj, što nanosi štetu i negativno utiče na reputaciju kompanije Batagon Internationa AG.
“Ukazujemo da su navedene aktivnosti osnov za podnošenje tužbi za naknadu štete i iniciranje potencijalne krivične odgovornosti“, navodi se u saopćenju kompanije Batagon.
Da podsjetimo, Batagon International AG se potpisanim Memorandumom sa Vladom Republike Srpske, a na ime otkupa potraživanja prema AD Birač – u stečaju, obavezao na ispunjenje obaveza na način koji ni jedna od do tada zainteresovana strana nije pristala. Prihvaćeni su uslovi u kojima je u potpunosti osigurana Vlada RS, dok je Batagon preuzeo i obavezu širih ulaganja, koja će biti velika razvojna komponenta za regiju Birača i Republike Srpske.
Batagon International AG je na tržište BiH ušao sa jasnim ciljem da unaprijeđuje privrednu i poslovnu klimu, stabilizira poslovanje akviziranih kompanija, otvori nova radna mjesta i pokaže da je društveno odgovorna kompanija.
Svi relevantni podaci o kompaniji Batagon i dokaz o raspoloživim sredstvima za ulaganje su dostavljeni Vladi RS. Nakon detaljne provjere i analize dobijena je i prethodna saglasnot za sticanje kvalifikovanog – kontrolnog učešća u Pavlović International Bank ad Bijeljina od strane Agenciji za bankarstvo RS, u skladu sa Zakonom utvrđenim procedurama čime je odstranjena bilo kakva sumnja na upitnost vlasništva i pozadinsku strukturu kompanije.
Batagon International AG je vlasnik pravnih lica na teritoriji Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te zapošljava preko 1.000 ljudi. Batagon International AG posluje sa preko 10.000 kompanija iz EU, Afrike, Azije i Rusije, te je do sada investirala značajna finansijska sredstva u više zemalja Evropske unije.
U posljednjih godinu i po dana Batagon je aktivno prisutan u zemljama regiona i na prostorima bivše Jugoslavije, gdje je do sada investirao preko 100 miliona eura, te tokom procesa investiranja zaposlio preko 600 radnika, sa tendencijom daljeg rasta i utvrđenim dugoročnim poslovnim ciljevima za naredni period.
Pored toga, Batagon se obavezao prema Vladi RS da ulaže u razvoj Olimpijskog centra Jahorina. Sa preuzimanjem hotela Bistrica, preuzete su i obaveza za 103 radnika i njihove porodice sa šire teritorije regija Pale, Sokolac, Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo.
Predstavnici kompanije Batagon upozoravaju da se ovakvim neosnovanim napadima ugrožavaju ozbiljni investicioni projekti. Stvorena je atmosfera kojom se urušava povjerenje prema investitorima i plasiraju neosnovane optužbe prema kompaniji Batagon, što može biti i povod za obustavu naših daljih poslovnih aktivnosti na tržištu Republike Srpske.
“Čelni ljudi Batagona se nadaju da će predstavnici Vlade RS stati na put svim daljim špekulacijama na račun naše kompanije. Menadžment Batagona je uvjeren u jasne namjere Vlade RS da pošalje ohrabrujuću i pozitivnu poruku i podršku svim budućim investitorima, umjesto plasiranja lažnih optužbi koje u krajnjoj instanci najviše štete imidžu zemlje i obeshrabruju investitore“, navode iz kompanije Batagon.