Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

Organski sokovi i džemovi brčanske kompanije Bosnaplod bit će predstavljeni na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018.

0
2579
Počeo organski uzgoj i proizvodnja voća na plantažama kompanije Bosnaplod iz Brčkog

Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka, jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. Kompanija Bosnaplod u tom segmentu napravila je veliki iskorak.
Tokom 2017. godine dio svoje proizvodnje prilagodila je zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert. Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama, površine od 5 ha, podignuti su zasadi organskih jagoda. Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.
”Organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za BiH. Međutim, da bi firme zauzele svoje mjesto na inostranim tržištima potrebno je podići nivo konkurentnosti organske proizvodnje u BiH teintenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja. Država BiH, trenutno, ima veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da se naprave značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja zasada voća”, naglasila je Eldina Muftić, menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management.
Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018 u Nürnberg-u. Ove godine na sajmu se očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja.
Kompanija Bosnaplod posjeduje 140 ha vlastitih plantaža na kojima se uzgaja različito voće koje se koristi u proizvodnji sokova i džemova Kulin. Na 90 ha prostiru se stari zasadi, uglavnom višnje, dok se na 30 hektara nalaze novi zasadi višnje, šljive i jagode. Ostatak su zasadi aronije i jabuke namijenjeni za industrijsku preradu i proizvodnju. U ovoj godini planirana su nova ulaganja na plantažama u segmentu moderniziranje opreme i nabavka kombajna za mašinsko branje višnje.