Pet godina strateškog partnerstva brazilskog EMS-a i Galenike

0
64
Galenika u BiH zabilježila rast četiri puta brže od bh. farmaceutskog tržišta

Nakon što je Galenika postala dio brazilske NC Grupe krajem 2017. godine, kompanija bilježi konstantan rast u poslovanju. U okviru NC Grupe posluje i EMS, najveća farmaceutska kompaniju u Brazilu i jedna od najvećih u cijeloj Latinskoj Americi. Galenika je u kompaniji EMS dobila partnera koji predstavlja izvor za učinkovit transfer znanja i tehnologija proizvoda iz najnovije generacije generičkih lijekova.
EMS svoje proizvode izvozi u 55 zemalja, dok u Italiji posjeduje istraživačku laboratoriju Monte Research. Snaga ovog brazilskog brenda je u stalnim ulaganjima u infrastrukturu i istraživanje, te u kontinuirano širenje linije proizvoda. Kao prva brazilska farmaceutska kompanija koja je počela izvoziti lijekove u Evropu, EMS definitivno reinventira farmaceutsko tržište i postavlja nove trendove. Kompanija proizvodi lijekove na recept, generičke lijekove, brendirane lijekove, te lijekove bez recepta (OTC), i lijekove za bolničke potrebe.
Galenika je decenijama prisutna na globalnoj farmaceutskoj sceni, a strateška saradnja sa EMS-om je doprinijela da se povjerenje potrošača i dobavljača dodatno učvrsti. Kada je završena akvizicija krajem 2017. godine, Galenika je bila četvrta kompanija po udjelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji, a sada zauzima stabilnu drugu poziciju. Regionalno prisustvo Galenike također raste, i to je direktan rezultat nove vizije i promjene kursa poslovne strategije, a uporedo se širi prisustvo i na međunarodna tržišta.
Tokom 2021. godine u Bosni i Hercegovini, Galenika je ostvarila povećanje prodaje od 39% u odnosu na 2020., a registrovana su četiri nova proizvoda. Galenika u BiH je zabilježila rast 4 puta brže od samog farmaceutskog tržišta BiH, kao i skok za 4 mjesta po udjelu na tržištu. Rezultati za 2021. godinu pokazali su da je na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ostvareno povećanje prodaje za čak 33%, a Galenika je ostvarila i rast proizvodnje od 9% u odnosu na 2020. godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here