Protokol između BiH i Slovenije u oblasti obrazovanja bit će produžen

0
4711
Osigurati ista mjerila plaćanja troškova školarina, za studente iz Slovenije i BiH

Ministarstvo civilnih poslova BiH finalizira aktivnosti u vezi za produženjem važenja Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja kojim se konkretizira saradnja u smislu uzajamnog osiguranja jednakih mjerila u vezi sa plaćanjem troškova školarina, koja se primjenjuju za domaće studente.
U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pribavilo saglasnosti svih nadležnih obrazovnih vlasti u BiH. U toku je pribavljanje mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH, nakon čega će Protokol biti upućen na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara BiH. Planiranio je da se Protokol potpiše prije kraja tekuće akademske godine o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija zaključile su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke u oktobru 1999. godine. Na osnovu člana 15. ovog sporazuma, zaključen je i Protokol između dvije vlade o saradnji u oblasti obrazovanja, kao nastavak saradnje između dvije zemlje i kojim se konkretizira saradnja u oblasti obrazovanja u smislu uzajamnog osiguranja jednakih mjerila u vezi sa plaćanjem troškova školarina, koja se primjenjuju za domaće studente.
Zaključivanjem ovog protokola dvije strane su dogovorile da će uzajamno osigurati jednaka mjerila u vezi sa plaćanjem troškova školarina, koja se primjenjuju za domaće studente. Protokol je zaključen u Sarajevu, 25. jula 2013. godine i na snazi je do kraja ove akademske godinu.