BBI banka i Općina Stari Grad: Povoljna finansijska linija za privrednike

0
1149
Bukvić i Hadžibajrić potpisali ugovor o povoljnoj finansijskoj liniji za privrednike

Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić potpisali su danas ugovor o uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte sa područja Općine.
Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 0,49 do 1,95 posto. BBI banka i Općina na ovaj način žele podržati privrednike i olakšati im poslovanje te pomoći održavanje i povećanje nivoa zaposlenosti.
“Općina Stari Grad u saradnji sa BBI bankom već treću godinu zaredom provodi projekat pomoći privrednicima koji posluju na području Općine i do sada je u ovu svrhu plasirano milion i sto hiljada KM. Sufinansiranjem dijela profitne marže od strane Općine privrednicima su omogućena veoma povoljna sredstva i moram da kažem da smo mi spremni ponuditi i više ukoliko bude zainteresovanih privrednika. Stari Grad nema neke velike industrijske centre i privredne zone ali imamo drugih potencijala koji su uglavnom vezani za turizam i ovo je dobra prilika za biznis”, kazao je načelnik Hadžibajrić i pozvao privrednike da se obrate u BBI banku i iskoriste povoljna finansijska sredstva.
Inače, ovakve subvencionirane linije BBI banka ima i sa drugim općinama i kantonima u Federaciji BiH.
“Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku malim i srednjim preduzećima. Cijene kapitala na tržištu za mala i srednja preduzeća se kreću u iznosu od 5 do 10 posto, a sa ovakvim projektima omogućena su im sredstva po 0,49 posto za kratkoročna i 1,95 za dugoročna finansiranja. Obezbjeđenjem povoljnih finansijskih sredstava BBI banka u saradnji općinama, kantonima pomaže domaćim kompanijama da održe konkurentnost na tržištu. Za realizaciju ovog ugovora BBI banka je obezbjedila milion i sto hiljada KM i pozivam sve privrednike da apliciraju za sredstva iz ove linije”, izjavio je Bukvić.

Poričanin iznio pozitivna iskustva svojih firmi nakon dobijanja povoljnih kredita

Jedan od korisnika ovih sredstava iz prethodnih linija je kompanija ‘Poričanin Tours’ koja u svom vlasništvu ima hotel ‘Aziza’ i pekaru ‘Poričanin’.
“Dobiti ovako povoljna sredstva sa minimalnim troškovima veomaje značajno za nas privrednike. Mi smo iskoristili priliku i uzeli smo finansiranje za završetak radova na hotelu ‘Aziza’, a drugi put za obnovu voznog parka pekare. Ova sredstva su kao neka pozajmica i vrlo poticajna za razvoj biznisa”, kaže Mehmed Poričanin, osnivač i vlasnik ovih kompanija.