BBI banka i TKBB potpisali memorandum o razvoju islamskog bankarstva

0
498
Memorandum su potpisali generalni sekretar TKBB-a İsmail Vural i predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović

Unija participacijskih banaka Turske (TKBB) potpisala je Memorandum o razumijevanju s Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo za razvoj participacijskog (islamskog) bankarstva.
Memorandumom je dogovorena saradnja na jačanju privrednih odnosa dvije zemlje kao i razmjena informacija i zajednička organizacija događaja od važnosti za unapređenje i razvoj islamskog bankarstva.
Memorandum je potpisan u prostorijama BBI banke u BiH u okviru 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), održanog 11. i 12. maja, a potpisali su ga v.d. generalni sekretar TKBB-a İsmail Vural i predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović.
Bakalović je istakao da je BBI jedina banka u BiH koja posluje u skladu s islamskim principima i dodao da je jedan od ciljeva SBF-a, čiji je organizator BBI banka u saradnji sa svojim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom – jačanje saradnje sa participacijskim bankama u svijetu.
“U tom kontekstu potpisali smo Memorandum o razumijevanju s TKBB-om kako bismo unaprijedili našu saradnju i podigli je na viši nivo. Održali smo niz sastanaka sa rukovodećim ljudima participacijskih banka i u narednom periodu očekujemo napredak na polju razvoja islamskih finansija, unapređenje trgovinske saradnje i razmijene informacija između participacijskih (islamskih) banaka iz cijelog svijeta”, kazao je Bakalović.
Govoreći na ceremoniji potpisivanja, İsmail Vural se prisjetio prvog sastanka s predstavnicima BBI banke 2019. godine, kao i sastanka održanog u Istanbulu prošlog mjeseca.
“Došli smo na Sarajevo Business Forum da podržimo BBI i državu BiH. Potpisani protokol s BBI uključuje edukaciju i unapređenje znanja zaposlenika, razmjenu informacija i razvoj participativnog bankarstva. Sastali smo se s rukovodstvom BBI bnake kao bismo dali naš doprinos SBF-u, ali i izrazili našu podršku za razvoj jedine participacijske banke u BiH”, kazao je Vural.