BBI VIP Business Club: Izražen privredni potencijal tešanjske regije

0
888
Tešanj je jedan od najperspektivnijih privrednih regija u BiH, rečeno je na okruglom stolu

Metaloprerada, poljoprivreda, prehrambena industrija i IT kao glavne razvojne grane šire regije Tešnja – bila je tema današnjeg okruglog stola održanog u Tešnju.
Cilj skupa, osim definisanja potencijala rasta i razvoja jeste i identificiranje profila poslovnih partnera i investitora, kako bi se uz pomoć BBI VIP Business Cluba ostvarila nova poslovna partnerstva koja u konačnici mogu dovesti do razvoja tržišta i pružiti nove poslovne prilike privrednicima iz pomenutih oblasti.
Rukovodilac podružnice Bosna Bank International Tešanj, Zlatko Aličić u uvodnom govoru istakao je važnost razmjene informacija među privrednicima s ciljem pronalaska rješenja za unapređenje poslovanja.
“Tešanj je jedan od najperspektivnijih privrednih regija u Bosni i Hercegovini. BBI Banka želi dodatno podsticati ovaj potencijal i kroz BBI VIP Business Club i Sarajevo Business Forum ponuditi privrednicima jaku platformu za njihov stalni rast i razvoj”, rekao je Aličić.
O potencijalima Tešnja i tešanjske regije u privredi BiH govorio je dr. Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj Općine Tešanj.
“Tešanj je već duže vrijeme izvozno orijentisan, s kontinuiranim rastom izvoza od 2010. godine. Tokom 2018. godine s teritorije općine Tešanj izvezena je roba u vrijedosti od 436 miliona KM u više od 60 zemalja svijeta. Veliki udio u tome zauzima roba iz metaloprerađivačke industrije, ali je važno istaći da se povećava i izvoz prehrambenih proizvoda”, istakao je Alagić.
Direktor sektora industrije Privredne komore Federacije BiH, Almin Mališević govorio je o trendovima rasta u metalopreradi.
“Metaloprerađivački sektor je i dalje vodeći sektor u regionu. Osim pomenutog rasta izvoza, bilježi i rast zasposlenih iz godine u godinu. Od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH, 6 posto čine zaposleni iz metaloprerađivačke industrije. Stručnog osoblja ne manjka, te predviđamo nastavak trenda rasta i u budućnosti”, kazao je Mališević.
Ovaj događaj je još jedna u nizu pripremnih aktivnosti jubilarne, 10. međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum 2019 koja je zakazana za april u glavnom gradu BiH.