BBI VIP Business Club u Mostaru: Turizam, poljoprivreda i IT kao razvojne prilike Hercegovine

0
923
Na okruglom stolu istaknuto je da su turizam, poljoprivreda i IT razvojne prilike Hercegovine

Turizam, poljoprivreda i IT kao glavne razvojne grane Hercegovine – bila je tema današnjeg Okruglog stola održanog u Mostaru, kao jedne od pripremnih aktivnosti jubilarne, 10. međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum 2019.
Cilj skupa, pored definiranja potencijala rasta i razvoja sektora turizma, poljopivrede i IT-a, jeste i identificiranje profila poslovnih partnera i investitora kako bi se uz pomoć BBI VIP Business Cluba ostvarila nova poslovna partnerstava koja će dovesti do razvoja tržišta i omogućiti nove prilike privrednicima iz pomenutih sektora.
O bogatoj turističkoj ponudi Hercegovine govorili su Ramiz Bašić iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona i Danijela Lovrić, predstavnica Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, koji su naglasili da godišnji rast turista oko 13 posto, ali da ima potencijala za razvoj ponude kako bi se povećao prosjek zadržavnja turista od 2,5 dana.
Ivica Barbarić, predstavnik Komore FBiH, dao je osvrt o poljoprivrednom bogatstvu Hercegovine.
“U posljednje vrijeme imamo veliku ekspanziju proizvodnje smilja i maslina i u tom smjeru treba razvijati ovaj potencijal i omogućiti im finansijsku podršku”, rekao je Barbarić.
Predstavnik udruge Mostar Software City-a, Marko Laco je govorio o perspektivama koji se nude mladima u BiH u IT sektoru. On je naglasio da u ovoj oblasti mladi ljudi iz cijele BiH imaju odličnu perspektivu.
“Cilj BBI banke i BBI VIP Business Cluba jeste da pružimo podršku svim privrednicima, ne samo u vidu finansijskih usluga, već i pomoću umrežavanja privrednika međusobno, ali i sa investitorima. Sarajevo Business Forum nudi odličnu platformu privrednicima da prezentiraju svoje kompanije i pronađu nove poslovne partnere i investitore”, izjavila je Indira Ćišić, rukovodilac Filijale BBI banke Mostar.
Okrugli stol u Mostaru organizirala je BBI banke i BBI VIP Business Cluba u saradnji sa Federalnom i privrednom komorom grada Mostara, Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, Enterprise Europe Network-a, te Vijećem stranih investtora FIC.