BBI VIP Business Club u Travniku: Prirodni resursi potencijal privrednog rasta SBK

0
1028
U Travniku je održan okrugli sto o razvojnim privrednim granama Srednjobosanskog kantona

U Travniku je danas održan okrugli sto o temi ‘Drvoprerada, poljoprivreda i prehrambena industrija kao glavne razvojne grane Srednjobosanskog kantona’. Ovo je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj razvoj bosanskohercegovačke privrede i povećanje stepena konkurentnosti na inozemnim tržištima.
“Postavljajući rast i razvoj bh. tržišta u svim industrijskim granama na prvo mjesto, BBI banka već godinama pruža podršku domaćim privrednicima. S tim aktivnostima nastavit ćemo i u 2019. godini. Drvoprerada, poljoprivreda i prehrambena industrija su najjače privredne grane u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koje se trebaju dovesti na veći nivo razvoja”, kazao je Nermin Oprašić, rukovodilac Odjeljenja za velike klijente BBI banke.
O mogućnostima i potencijalima drvoprerade u SBK govorila je Šemsa Alimanović, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori FBiH.
“Drvoprerađivačka industrija je jedina grana u BiH koja ima suficit i pozitivan bilans. Imamo itekako kvalitetne proizvode, što dokazuje i veliki broj internacionalnih nagrada koje su naši proizvođači dobili”, izjavila je Alimanović.
Valdet Peštalić, direktor Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete, govorio je o ulozi halal certificiranja kao faktora rasta poljoprivredne i prehrambene industrije.
Istakao je da je halal postao svjetski trend, te da je potreba za halal proizvodima u stalnom porastu. Trenutno je u BiH direktno uposleno oko 8.000 osoba u grani halal proizvodnje, a očekuje se da će se ovaj broj znatno povećati u bliskoj budućnosti. Zanimljiva je i činjenica da su najveći uvoznici bosanskohercegovačkih halal proizvoda nemuslimanske zemlje, što ukazuje na veliki potencijal i mogućnosti koje ova grana nudi privrednicima.
U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima od strane Bosna Bank International kroz članstvo u BBI VIP Business Clubu, kao i kroz učešće u ovogodišnjem 10. jubilarnom Sarajevo Business Forumu (SBF), koji će se održati od 17. do 19. aprila u Sarajevu.