BDP EU u trećem kvartalu porastao 2,1%, a u eurozoni 2,2%

0
604
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu

Ekonomska aktivnost u Evropskoj uniji i eurozoni u trećem je kvartalu ove godine rasla je istim tempom kao i prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zapošljavanje, navodi se u novom izvještaju Eurostata.
Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a porastao je u trećem kvartalu za 2,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je rast takođe iznosio 2,1 posto.
U eurozoni BDP je porastao u trećem kvartalu 2,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca.
Eurostat je podigao za 0,2 postotna boda procjenu stope rasta na godišnjem nivou za EU i eurozonu.
Sezonski prilagođen BDP EU-a prema novoj je procjeni u trećem kvartalu porastao 4,1 posto u odnosu na isti period lani, nakon 13,8% rasta u drugom kvartalu.
Ekonomija eurozone poraslo je revidiranih 3,9 posto, nakon 14,4% rasta u drugom kvartalu ove godine.
Na nivou EU najveći rast BDP-a u trećem kvartalu u odnosu na drugo tromjesečje ima Austrija, za revidiranih 3,8 posto. Slijede Francuska i Portugal s rastom od 3 odnosno 2,9 posto.

Zaposlenost porasla 0,9 posto

Broj zaposlenih u trećem kvartalu u EU i eurozoni porastao je za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je rast u oba područja iznosio 0,8 posto, podaci su evropskog statističkog ureda.
Najveći rast broja zaposlenih bilježila je Irska (4%), a slijede Španija (2,6%) i Litva (2,1%). Pad broja zaposlenih imala je samo Latvija, za 2%, dok je njihov broj stagnirao u Finskoj. Hrvatska i Slovačka imale su najskromniji rast broja zaposlenih u trećem kvartalu, od 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, podaci su Eurostata, prenosi Hina.