BDP eurozone porastao u drugom kvartalu za 0,6 posto

0
305
Najveća stopa rasta cijena je zabilježena kod hrane, alkohola i duhana od 9,8%

Ekonomski rast eurozone bio je nešto manji u drugom tromjesečju nego što je provobitno procijenjeno, ali je i dalje jak, pokazali su revidirani podaci Evropskog statističkog zavoda, Eurostata, dok je zaposlenost ponovo porasla.
Eurostat je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) 19-članog valutnog bloka porastao za 0,6 posto na kvartalnom nivou u periodu april-juni 2022, a ne za 0,7 procenata, koliko je prvobitno procijenjeno.
Na godišnjem nivou, ekonomija eurozone je zabilježila rast u navedenom tromjesečju od 3,9 procenata, što je ispod preliminarne procjene od 4 posto, prenosi Reuters.
Eurostat je objavio da je zaposlenost u eurozoni porasla u prošlom tromjesečju za 0,3 posto na kvartalnom nivou i za 2,4 procenta na godišnjem.
Ekonomisti smatraju da bi rast u drugom tromjesečju mogao biti posljednji u tekućoj godini, budući da očekuju da će sve veća inflacija i problemi u lancu snabdijevanja izazvati blagu recesiju u narednih 12 mjeseci. Sve evropske ekonomije suočavaju se sa posljedicama rata u Ukrajini.
Rast BDP-a u drugom kvartalu uglavnom je rezultat snažnih rezultata Italije i Španije koje su zabilježile kvartalni rast od 1 posto, odnosno od 1,1 posto respektivno, uprkos stagnaciji u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, navodi Reuters.