Bevanda: Izmjene Zakona o PDV-u nemoguće bez analiza; Zvizdić: Plaćanje PDV-a pomjeriti za kraj mjeseca

0
682
Bevanda - Zvizdić: Dva različita stava o mogućim izmjenama Zakona o PDV-u

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.
Bevanda, koji predsjedava i Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.
“Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus”, kaže Bevanda.
On smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekat.
“Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih nivoa vlasti, a ne bi imalo ama baš nikakav efekat na pomoć gospodarstvu”, smatra Bevanda, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
Podsjetimo, Zvizdić je danas uputio u parlamentarnu proceduru, na razmatranje po hitnom postupku, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu, prenosi Fena.
“Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da je Vijeće ministara BiH može produžiti za još devedeset dana”, naveo je Zvizdić u saopćenju za javnost.
Pojasnio je da bi usvajanjem te dopune Zakona o PDV-u bila ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka pandemije koronavirusa od državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara BiH, traži realni sektor i ukupna poslovna zajednica, a koja bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije koronavirusa.