Fitch: Zbog koronavirusa negativni izgledi za banke u zemljama CEE

0
586
Fitch revidirao izglede za bankarski sektor zemalja CEE

Bonitetna agencija Fitch Ratings saopćila je da je zbog pandemije virusa Covid-19 revidirala ocjene (negativni izgledi) za bankarski sektor u regiji Centralne i Istočne Evrope (CEE), uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Rumuniju i Sloveniju.
Ekonomski pritisci proizašli iz širenja koronavirusa kreditno su negativni za banke Centralne i Istočne Evrope i mogli bi dovesti do negativnih rejting akcija, saopćila je agencija Fitch, dodajući da će se taj pritisak pretvoriti u negativno ocjenjivanje ovisno o dostupnosti podrške matičnih banaka.
“Stepen pritiska na banke ovisit će o obimu i trajanju usporavanja ekonomije, strukturi nacionalnih ekonomija, kretanju kursa valute i kamatnih stopa, izloženosti riziku i finansijskim metrikama prije pandemije”, navodi Fitch.
Po ocjeni ove agencije, bankarski sektori u ekonomijama koje su više ovisne o novčanim plaćanjima, poput Bugarske i Rumunije, mogli bi primijetiti veće odlive depozita.
Agencija Fitch navodi i da su mala i srednja preduzeća (MSP) općenito najugroženija s obzirom na ograničenu finansijsku fleksibilnost za apsorpciju prihoda i likvidnosnih pritisaka.