Đapo: Rebalansom budžeta FBiH osigurati 250 miliona KM za pomoć privredi

0
569
Ministrica Đapo uputila apel Vijeću ministara BiH da otvori granice za strane državljane

Predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo najavila je danas da će Vlada Federacije BiH raditi na rebalansu budžeta kako bi se osiguralo oko 250 miliona KM za pomoć u sanaciji posljedica širenje pandemije koronavirusa.
“Mi smo mala ekonomija i prepušteni smo sami sebi, a budući da Centralna banka BiH nema mogućnost intervencije ubrizgavanjem novca potrebna nam je i podrška međunarodnih institucija, a ‘stezanjem kaiša’ u smislu rebalansa budžeta rezat ćemo sve troškove koji nisu neophodni za ovu godinu”, pojasnila je Đapo.
Naglasila je potrebu brzog, odgovornog i transparentnog djelovanja te donošenje mjera za očuvanje privredne likvidnosti i radnih mjesta.
Među mjerama koje su već poduzete izdvojila je zaustavljanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica, od Agencije za bankarstvo FBiH zatražen je moratorij na kredite, a Vijeću ministara BiH upućena je inicijativa da se izmijeni zakon i omogući pomjeranje na kraj mjeseca uplate doprinosa.
“Svjesni smo da moramo odlučno naći načina da pomognemo privredi i očuvanju radnih mjesta, pravimo modalitet pomoći da pomognemo svakom pojedincu, radniku i privrednim subjektima, a neke od mjere bit će moguće provesti samo izmjenama zakonskih rješenja”, dodala je Đapo, prenosi Fena.
Kazala je da se razgovara i o donošenju lex specijalisa u vezi s koronavirusom, a započete su i aktivnosti na uspostavljanju Garancijskog fonda koji bi izdavao garancije komercijalnim bankama.
“Oformit će se i Stabilizacijski fond za koji bi sredstva bila osigurana rebalansom budžeta budući da je namjera smanjiti sve troškove gdje god je to moguće, a rebalans bi trebao biti razmatran sredinom aprila”, kazala je Đapo.
Drugi dio sredstava trebao bi osiguran putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je Đapo, a pregovori u tom smislu sve počeli te se očekuje da bi sredstva od Evropske komisije mogla biti operativna u maju.
Đapo je pozvala poslodavce da ne otpuštaju radnike najavljujući da će se naći modaliteti kako bi se očuvala likvidnost, a osim toga sve će se učiniti kako bi se osigurala redovna isplata penzija i boračkih naknada.