Otvoren Sarajevo Unlimited forum poduzetništva i inovacija

0
334
Predstavnici kantonalne vlasti na Sarajevo Unlimited forumu poduzetništva i inovacija

Svečanim otvaranjem i pretpanel diskusijama u hotelu Holiday zvanično je otvoren ovogodišnji Sarajevo Unlimited forum poduzetništva i inovacija.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i ove godine je partner Sarajevo Unlimited foruma, što je kontinuitet podrške ovog ministarstva manifestacijama koje promoviraju poduzetništvo, inovativnost u poslovanju i ukupni poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo.
Jutrošnjom konferencijom za medije zvanično je otvoren radni dio ovog foruma u okviru kojeg će se predstaviti i o njima diskutovati o inovativnosti u sferi poslovanja od posljednjeg Unlimiteda do danas.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u obraćanju novinarima kazao da će razgovarati, a onda i usvajati, sve one što im privatni sektor, stručnjaci i najbolje svjetske prakse ponude, u smislu pametnih rješenja za gradove.
“Strašno je bitno da Sarajevo uhvati ‘voz’ kojim su već otišli mnogi razvijeni evropski gradovi. Imamo puno toga i mi za ponuditi, a ključ je da stvorimo atmosferu da poduzetnici žele ovdje da dođu, da investiraju. To je najvažnije za nas, i to je bio jedan od najvećih i najvažnijih zadataka Vlade KS”, istakao je premijer Forto.
Ministar privrede KS Adnan Delić jedan je od panelista prvog ovogodišnjeg panela na temu poduzetništva i inovacija u poduzetništvu. Delić je kazao da je ekonomski razvoj neostvariv bez inovacija i poduzetništva, te da je poduzetništvo jedan od glavnih pokretača privrednog rasta, kroz otvaranje novih radnih mjesta, rast proizvodnje i potrošnje.
“Poduzetnici su inovatori, razmišljaju drugačije, razmišljaju efektivno, a inovativnost je, uz inovatora, najvrijedniji resurs svake kompanije, stoga je bitno poticati kreativno razmišljanje i iznošenje ideja”, izjavio je ministar Delić te dodao da je to razlog zašto Ministarstvo uzima aktivno učešće na ovom forumu.
U okviru panela o poduzetništvu, ministar je istakao nastojanja i programe podrške razvoju poduzetništva, posebno poduzetništva mladih kroz finansijsku grant podršku, ali i institucionalnu kroz Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator koji je u osnivanju.