Porscheov IPO jedan od najvećih u istoriji Evrope

0
320
Tržišna vrijednost Porsche je oko 85 milijardi eura, a Volkswagenova 77,7 milijardi eura

Volkswagen priprema berzansku prodaju svog udjela u proizvođaču luksuznih automobila Porsche uoči današnjeg očekivanog IPO-a, što će biti među najvećim takvim ponudama u istoriji Evrope.
Njemački proizvođač automobila procjenjuje da bi to moglo prikupiti čak 9,5 milijardi eura, koje bi mogao iskoristiti za svoj prodor u softver, usluge te električna i autonomna vozila u skladu s promjenom fokusa globalne automobilske industrije.
Volkswagen je u srijedu ponudu procijenio na 82,50 eura po dionici, što je vrh mogućeg raspona. Očekuje se da će dionicama početi trgovati već danas.
Ponuda omogućuje Volkswagenu da kapitalizuje interes ulagača za Porsche, čije su pozamašne profitne marže od 15 do 20 posto na vozila kao što su sportski automobil 911 i SUV Cayenne daleko iznad jednocifrene dobiti tipične za modele automobila za masovno tržište.
Taj će prihod pomoći Volkswagenu da plati velika ulaganja u renoviranje fabrika te istraživanje i razvoj, rekao je Christian Stadler, profesor strateškog menadžmenta na Warwick Business School.
“Potreban im je novac, a elektrifikacija vozila je super skupa. Uz to, posuđivati novac postaje sve skuplje jer kamate rastu”, rekao je Stadler.
On je dodao da je Volkswagen takođe vjerovatno imao na umu uspješnu ponudu za manjinski udio u proizvođaču luksuznih automobila Ferrari 2015. godine.
Očekivana prodaja na berzi znači da je vrijednost Porschea u cjelini oko 75 milijardi eura, dok je 86 milijardi eura vrijednost cijelog Volkswagena, uključujući Porsche i još devet automobilskih marki u vlasništvu VW-a.
U sklopu ponude ulagačima se prodaje 12,5 posto Porschea u obliku dionica bez prava glasa. Kao dio transakcije, Porsche Automobil Holding SE, koji zastupa poriodic Porsche i Pih – potomke pionira automobilizma Ferdinanda Porschea, kupuje još 12,5 posto plus jednu dionicu s pravom glasa uz premiju od 7,5 posto. Taj holding je i kontrolni dioničar Volkswagena s 53 posto dionica s pravom glasa.
Njemačka kompanija je u prvoj polovini ove godine prodala 217.000 vozila samo na baterije, što je 27 posto više nego u istom periodu prošle godine, a do 2030. planira izgraditi šest fabrika baterija u Evropi.
S procijenjenih 9,5 milijardi eura, prodaja dionica Porschea na berzi visoko je među najvećim evropskim ponudama dionica, iza prodaje italijanske elektroenergetske kompanije Enel 1999., procijenjene na 16,6 milijardi dolara, i Deutsche Telekoma 1996. godine,koji je procijenjen na 12,5 milijardi dolara, podaci su kompanije Refinitiv o finansijskim tržištima, prenosi portal SEEbiz.